Milo i MiškovićБЕОГРАД – Власник „Нибенс групе” Мило Ђурашковић негирао је данас у Специјалном суду у Београду да је заједно са власником „Делта Холдинга” Мирославом Мишковићем, његовим сином Марком и још осморо оптужених злоупотребама оштетио путарска предузећа за укупно 16.95 милиона евра, а буџет 472 милиона динара.

Ђурашковић је током излагања одбране у Специјалном суду у Београду рекао да су путарска предузећа у његовом власништву била у експанзији све до 2009. када су Путеви Србије престали да измирују своје обавезе, а дугови почели да се гомилају, као и да су Мишковићи годину дана раније изашли из тог посла.

Током детаљног излагања одбране Ђурашковић је испричао да су приватизацијом путарских предузећа 2003. године – куповином ПЗП Ниш, и добрим резултатима, његове амбиције, како је рекао, почеле да расту. Желео је да купи ПЗП Београд, које је било лидер и највеће путарско предузеће у Србији са билансом зараде на годишњем нивоу 50 милиона евра.

Према његовим речима, да би могао да наступи на тендеру морао је да обезбеди партнера у конзорцијуму.

„Причао сам са Мирославом Мишковићем добио позитиван одговор. Направљен је конзорцијум у ком је 48 одсто имао „Делта М” 51 одсто ПЗП НИШ и један одосто „Емисио брокер”. На том тендеру смо дали најбољу понуду и купили 70 одсто ПЗП Београд. Исте године 2005. купљено је и ПЗП Бачка пут Нови Сад.

Укупна цена исплаћена дрзави је 42 милиона евра”, рекао је Ђурашковић.

Тих пет предузећа формирлао је Нибенс групу, која је запошљавала 3.000 људи, у старту је зарађивала 80 милиона евра, а за годину дана чак 250 милиона евра, напоменуо је он.

У току 2006. године конзорцијум је преуређен тако што је Делта М остао са један одсто а ПЗП са 99, јер Делта М више није желела више да инвестира у путарска предузећа. „Али, на моју иницијативу настављени су разговори да се ПЗП Ниш докапитализује.

Договорено је да се преко Мера Инвест предузећа, у власништву Марка Мишковића, изврши докапитализација емисијом акција која је износила око девет милиона еура”, рекао је Ђурашковић.

Добар рад Нибенс групе, како је навео, привукло је интересовање аустријске фирме Штрабаг коју је лично у Бечу посетио током 2007. у чијем је власништву са 33 одсто учествовао Олег Дерипаска (руски тајкун).

„ Дерипаска је желео да инвестира у путарска предузећа и рекао ми је на састанку, на ком није био Мишковић, да жели да купи најмање 70 одсто Нибенс групе, или цело предузеће”, испричао је Ђурашковић.

„Мене је међутим, заминимала даља визија те групе. Ја још нисам био заокружио ту групу, занимала ме је ниско градња, мостови, тунели , железница..„, испричао је Ђурашковић наводећи да је одбио продају предузећа Дерипаски, иако се Мишковићи с тим нису слагали.

Он је због тога Мишковићима понудио да откупи њихове акције, што су они прихватили.

Ревизоркса кућа КПМГ из Лондона је проценила да је стварна вредност Нибенс групе 300 милиона евра, а он је Мишковићима за њихов удео од 41 одсто, продао за 30 милиона евра.

Почетак краја путарских предузећа почео је када су се 2008. акумулирали дугови Путева Србије према њима.

Ђурашковић је објаснио да је због тих дугова започео разговоре са Министром Велимиром Илићем, али да су те године били избори и да је у августу формирана нова влада.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ћурашковић негирао кривицу

* Обавезна поља