budetМилијарда евра у буџету, по разним ставкама, ове године биће на располагању министрима, који ће их поделити користећи дискреционо право. Прецизније, коме хоће.

Министарство за државну управу и локалну самоуправу има више од 5,5 милијарди динара за реструктурирање јавне управе. Није јасно како ће ова средства бити коришћена. Министарство за рад има 16 милијарди динара за такозвани транзициони фонд. Наслућује се да је то за отпремнине, али се не зна како ће та средства бити коришћена.

Министарство привреде има чак 14,5 милијарди динара за подстицање привреде, од чега 6,5 милијарди за подстицаје инвеститорима и још три милијарде динара за субвенционисање камата за кредите привреди, а та средства ће бити распоређена према одлуци Владе и министра, објашњава економиста Горан Радосављевић, некадашњи државни секретар у Министарству финансија.

– Значајна средства на крају године остану и она се одлукама Владе, обично у задњим данима текуће године, пребацују у буџетску резерву, а затим дискреционо расподељују другим буџетским корисницима. Ако је министарство мање потрошило него што му је додељено, тумачи се да му тај новац не треба и следеће године ће добити мање – одговара Радосављевић.

Укупно око 6,5 милијарди динара или скоро 50 милиона евра одвојено је за „набавку домаће финансијске имовине“.

– То су скривене субвенције државним и приватним предузећима, па и физичким лицима. Држава, на пример, даје позајмице јавним предузећима, а затим, отписује дуговања претварајући их у капитал тог предузећа. Новим Законом о буџету то може да уради без сагласности Скупштине, што додатно смањује транспарентност коришћења тих средстава – наводи Радосављевић.

Крајем децембра, из буџета за 2014. милијарда динара дата је за седам локалних самоуправа, а трећина од тога Крагујевцу, којим управља Радомир Николић, син председника Србије. Износ је дат из буџетских резерви.

– У Смедеревској Паланци већ месецима не ради улична расвета, јер им ЕПС не дозвољава да изврше репрограм дуга, који датира још из 1999. године. А све време им је и блокиран рачун. За још 70 општина и градова смањена су давања за 3,7 милијарди – каже градоначелник Параћина Саша Пауновић.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Министарски оријентисани буџет

* Обавезна поља