Министарство спољних послова Русије изразило је озбиљну забринутост ситуацијом насталом у Црној Гори због усвајања Закона о слободи вероисповести. Руско министарство је саопштило да су „јединство и солидарност православног света, као и очување његових вековних темеља кључ за обезбеђивање нормалног развоја друштва“.

О атмосфери у којој се то догодило сведочи чињеница да је због немира у парламенту приведено 17 посланика опозиционог Демократског фронта, а масовни протести одржани су у неколико градова уз учешће верских и јавних личности, наводи се у саопштењу из Москве.

Нови законски акт, између осталог омогућава црногорским властима да од Српске православне цркве (СПЦ) одузму више од 650 верских објеката и да их предају непризнатој Црногорској православној цркви (ЦПЦ), додаје се у саопштењу, уз оцену да је реч о јачању административног притиска на СПЦ с циљем њеног потпуног истискивања из Црне Горе.

Уверени смо у потребу строгог поштовања законитих права канонских православних цркава, истиче се у саопштењу и додаје да је занемаривање њиховог мишљења, уплитање у историјску стварност, покушај узурпирања имовине, вештачко стварање услова за раздвајање верника праћено великим проблемима.

Закон који је донео црногорски парламент и потписао председник Мило Ђукановић не само што се озбиљно дотиче интереса Митрополије црногорско-приморске СПЦ, већ и издиже ово питање на међународни ниво. Јединство и солидарност православног света, као и очување његових вековних темеља кључ су за обезбеђивање нормалног развоја друштва, саопштено је из руског министарства спољних послова.


Извор: Бета/Б 92

Оставите коментар

Оставите коментар на МИП Русије о дешавањима у Црној Гори

* Обавезна поља