MIROSLAV MISKOVICДругог дана излагања одбране пред Специјалним судом, Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга”, изјавио је да ће довести сведоке који ће потврдити колики је био притисак да се нађе кривично дело које би могло да му се стави на терет.

– За све смо спремни, само чувамо неке тајне за касније, казао је Мишковић на почетку излагања које је и јуче потрајало више од два часа.

Мишковић је своју финансијску инвестицију у предузећа за путеве, због чега је оптужен, назвао школским примером како треба да се ради, објашњавајући да ће доказати да је у те фирме законито ушао и изашао са профитом. Он је порекао да је било речи о личном богаћењу.

– Проблем је тужиочево незнање. Да је тужилац ангажовао људе који знају овакве ствари, свега овога не би било. Тужилаштво би морало да има стручне људе. Овакву оптужницу ниједан економиста не би написао. Верујем да је реч о незнању, а не лошој намери, док је у делу оптужнице за утају пореза било зле намере. Видим да је неко рекао: „Господо, ово је танко што имате”. Зато су ми прилепили порез. Порез је светиња и шест најеминентнијих светских институција кажу да ово није тачно. Нема те одштете која може да се наплати за такву етикету. Не желим да тужим Србију, али тужићу ако будем морао – казао је Мишковић, листајући оптужницу и своје белешке.

Он је и јуче жестоко нападао наводе оптужбе, називајући их смешним, неозбиљним, увредљивим, недостојанственим, нелогичним и математички нетачним. Мишковић је, за разлику од осталих оптужених, говорио и о темама које превазилазе оквир оптужнице, дајући примере успешног пословања из свог искуства и покушавајући да судском већу представи своје знање из области финансија. Судија Маја Илић није га прекидала.

– Понављам, путарска предузећа су пропала због дуга државе. Од тога, 60 милиона евра биле су камате. Они су узимали кредите јер им држава није плаћала дуговања. Зато ја свима саветујем да не раде са државом. Овде се тврди да су та предузећа пропала због кредита од три милиона евра и од мене траже паре. Па, могу 100 пута да ме хапсе – изјавио је власник „Делта холдинга”.

Он је и јуче детаљно говорио о пословању своје фирме, рекавши да сања „Делту” у Лондону, Њујорку и Москви и да запошљава само младе људе који у његовом предузећу добијају врхунску обуку. Рекао је да је у контакту са петорицом премијера и председницима највећих светских компанија. Изјавио је да цени потезе Владе Србије према железари, али да сматра да и „Делта” треба да има такав третман. Оценио је да би он требало да буде узор младима, а уместо тога људи говоре својој деци: „Сине, немој да будеш као Мишковић”, јер је ружно бити тајкун.

Milo i Mišković

– Човек у Србији не може да схвати, када прође поред „Делте”, да то може поштено да се заради, али би полиција и тужилаштво морали да знају. Саслушавало ме је 14 инспектора који не знају шта је еурибор, а хоће да контролишу пословање „Делте”. Зашто нису нашли стручне људе – питао је Мишковић.

Он је нагласио да није било никаквог договора да он и Мило Ђурашковић, власник „Нибенс групе”, извуку новац из путарских предузећа. Рекао је да је Ђурашковићу препоручио да прода предузеће руском бизнисмену Олегу Дерипаски, али да он то није хтео.

– Мила су звали краљем путева. И он се стварно осећао као краљ. Ево где краљ седи – казао је Мишковић, показујући на оптуженичку клупу иза себе, где су Ђурашковић и остали оптужени.

Он је објаснио да није ништа необично то што је он учествовао у преговорима о продаји, додајући да то веома добро уме да ради и да би Влади Србије препоручио да не прода „Телеком”.

– Ако ово оде на арбитражу у Вашингтону, смејаће нам се људи – закључио је.

Он је, подсећамо, јуче изјавио да ће тражити вашингтонску арбитражу која решава међународне инвестиционе спорове, уколико не успе да се договори са Владом Србије.

Он ће и данас наставити да излаже своју одбрану, после чега ће одговарати на питања.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мишковић напада оптужницу

* Обавезна поља