MIROSLAV MISKOVICБЕОГРАД – Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга” изјавио је јуче пред Специјалним судом да је спреман да своју компанију препише држави, као гаранцију да ће се вратити у Србију уколико му суд дозволи путовање у иностранство.

Повод за Мишковићево обраћање суду било је то што је судија Владимир Вучинић недавно одбио његов захтев да му пасош привремено буде враћен ради службеног пута у Италију.

– Дубоко сам разочаран вашом одлуком – рекао је Мишковић на јучерашњем суђењу за злоупотребе у приватизацији путарских предузећа. Он је навео да његова компанија са 8.000 запослених не може да ради нормално и да трпи штету у милионима евра због тога што је њему забрањен излазак из Србије.

– Зашто ме не пустите да радим? „Делта” не може нормално да функционише ако ја седим у Србији. Ако је потребно, потписаћу да цела компанија припадне држави ако се не вратим из иностранства – казао је Мишковић, додајући да у тој ситуацији суд може поново да га притвори.

Судија Владимир Вучинић рекао је Мишковићу да мора бити свестан процесне ситуације у којој се налази. Истакао је да је све одлуке у вези са Мишковићевим захтевима за привремено враћање пасоша донео у складу са законом, и када је дозволио Мишковићу пут у Лондон, као и када му није дозволио путовања у Холандију и Италију.

Вучинић је навео да суд није утврдио да је путовање неопходно и да је Мишковићево пословање могло да се одвија тако да планирани сусрети буду другачије организовани.

– У захтеву за пут у Холандију није приложено ни позивно писмо. У сваком случају ћемо ценити неопходност путовања. Морате појачати аргументацију у захтевима које подносите – рекао је Вучинић Мишковићу.

– Имамо у плану два велика посла у Америци. Замислите, уговарам посао од 50 милиона евра и сада треба да тражим позивно писмо да бих могао да добијем пасош. То је понижавајуће. Шта још треба да обезбедим да бих могао нормално да радим? Дао сам јемство од 12 милиона евра, блокирано ми је 55 милиона евра. Да сам хтео да бежим, не бих се вратио из Лондона. Имам одлуку Уставног суда да је прекршено моје право. Шта ми значи та одлука?”, упитао је Мишковић у наставку расправе са судијом.

Власник „Делте” додао је „да у Холандији има суђење” и да је у Италију намеравао да путује због регионалног ширења своје компаније. Судија Вучинић је рекао да суд није обавештен да постоји такво суђење, као и да јемство од 12 милиона евра јесте велико, али да за њега ни већи износи нису недостижни.

У вези са поднеском који је поднео адвокат Иан Форестер, заступник Мишковићеве компаније „Хемслејд”, судија је саопштио да у одлукама о забранама путовања оптуженом нису уведене нове елиминаторне околности и да су све одлуке донете по Закону о кривичном поступку.

– Добро сам сагледао аргументацију када сам вам дозволио пут у Лондон, а то што сам после те одлуке први пут у каријери морао да се обратим другим надлежним органима, то не желим да коментаришем, нити да доводим у везу са осталим одлукама, рекао је Вучинић, не прецизирајући коме се обраћао у вези са том одлуком.

Подсећамо, после одлуке да Мишковићу у децембру привремено врати пасош ради пута у Лондон, судија Вучинић пожалио се Високом савету судства (ВСС) због притисака од председника Вишег суда Александра Степановића, који је од њега тражио да опозове ту одлуку. Вучинић је затим смењен са функције председника Посебног одељења Вишег суда.

ВСС није утврдио да је судија Вучинић био изложен притисцима, што је било повод да он поднесе уставну жалбу на ту одлуку.

Одговарајући на Мишковићеве примедбе, судија му је казао да достави документацију која доказује да не може да послује због немогућности да путује у иностранство и да ће се она ценити у сваком посебном случају.

– Немам ништа против „Делте”, нити желим да ометам у пословању било кога – рекао је Вучинић.

После расправе о пасошу, суђење је настављено изношењем одбране оптуженог Милутина Гашевића, бившег директора Предузећа за путеве Ниш. Он је негирао кривицу рекавши да није урадио ништа незаконито, тврдећи да никоме није омогућио стицање користи мимо закона.

Гашевић је навео да је оптужница против њега неодржива и да је заснована на претпоставкама да је он преко кредита омогућио Мишковићу да постане акционар у том предузећу.

Уговори са највећим светским компанијама

Судски поступак који се води против Мирослава Мишковића до сада није драстично утицао на главне послове којима се „Делта” бави.

Како је недавно медијима рекао Дејан Јеремић, потпредседник „Делта холдинга”, ниједан од страних партнера са којима раде није их напустио, нити је затражио раскид уговора. Kако сазнајемо, у току су преговори „Делте” са компанијом „Најк” о продужењу уговора који ускоро истиче. Наставак сарадње није у потпуности сигуран, мада „Делта” већ годинама дистрибуира спортску опрему овог произвођача и тренутно је дистрибутер за тржишта Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине и Албаније. Осим тога, сви други брендови који су били у саставу „Делта спорта” („Алдо”, „Монсун”, „Аксесорајз”, „Коста кофи”, „Серџент мајор”…) недавно су продати Арапима.

У „Делти” тренутно ради око 8.000 радника, а главни послови су производња хране (ратарство, воће, поврће, сточарство и компаније „Јухор”, „Данубијус”, „Флорида бел”, вода „Гала”), осигурање („Делта ђенерали”), хотели („Краун плаза” и „Парк”), издавање простора у тржним центрима, заступање великих светских произвођача (БМВ, „Хонда”, „Нивеа”, „Џони вокер”, „Смирноф”, „Фереро”…).

„Делта холдинг” је 2013. године остварио приход од 583,5 милиона евра и оперативни профит од 36,6 милиона, а у току ове године очекују дуплирање профита.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мишковић понудио залагање Делте за пасош

* Обавезна поља