miroslav-miskovicБЕОГРАД– Одбрана власника „Делта Холдинга“ Мирослава Мишковића предложила је да се бивши министар Саша Радуловић и бивши председник Борис Тадић саслушају као сведоци.

Бранилац Мирослава Мишковића и његовог сина Марка, адвокат Зденко Томановић образложио је да одбрана жели сведочење Радуловића јер је помагао тужилаштву да спроведе кривицно гоњење против Мишковића и напише оптужницу.

Радуловић је то радио пре него је постао министар привреде, навео је Томановић и затражио да суд прибави уговор између тужилаштва и Радуловића о његовом ангажовању и одговор ко му је платио за тај рад.

„Ми сматрамо да је то правно релевантно са аспекта мотива“, указао је адвокат.

Тадићево сведочење предложено је јер је председник лично наложио својим службама да истраже рад Мишковића и утврђено је да нема кривичног дела, навео је адвокат и додао да га занима шта се у међувремену променило.

Предложено је и саслушање бившог инспектора за девизне трансакције Павла Зељића који је према речима Томановића, у време рада радне групе МУП-а на том случају рекао да је „Мишковићев случај чист“, али да се са њим није сложио сада већ бивши шеф радне групе Богдан Пушић.

Томановић је предложио да суд утврди вредност прибављене користи за коју се терети Мирослав Мишковић и вредности имовинске користи која му је блокирана као мера обрезбеђења за евентуално обештећење, а која износи скоро 50 милиона евра.

Одбрана Мишковића је, иначе данас Специјалном суду током уводног излагања на почетку обједињеног суђења Мишковићима и осталим окривљеним за оштећења путарских предузећа и крушевачке фабрике мазива, побијала наводе оптужнице која их терети да су са још девет оптужених оштетили путарска предузећа за вишемилионске износе.

Бранилац Мишковића рекао је да су законите све радње за које се они терете и да у њима нема елемента противправности.

„Свака радња коју су предузели је у складу са свим законима, подзаконским актима, правилницима правних лица, Уставом и међународним конвенцијама. Ни једна радња коју је поменуо тужилац у оптужници није противправна, а нема кривичног дела ако радња не носи у себи противправност“, рекао је Томановић.

Он је указао да је чак је и тужилац у свом излагању навео да су радње „свака од њих дозвољене“, али да је недозвољен „крајњи циљ законитих радњи“.

Томановић сматра да је „свима јасно да збир законитих радњи не може дати незаконити циљ“.

Према речима браниоца Мишковића, тужилаштво је 59 пута у оптужници употребило опште изразе којима одржава привид да су радње које описује кривично дело, иако је и сам рекао да су радње законите.

То су како је навео адвокат Мишковића изрази „ствара привид да се ради о законитим пословима“, „прикривао економску суштину посла“, „прикривао стварну вредносрт акција“, „очигледно је да је дошло до кризе коју су Мишковићи могли да предвиде…и слично“.

Томановић је подсетио да је Народна банка Србије котролисала сваку радњу која је рађена и напоменуо да је тужилаштво то покушало да релативизује у смислу да НБС ради површно.

Мирослав Мишковић је изашао из путарских предузећа 2005, а 2009. године је према ставу тужилаштва, настала штетна радња, када му је враћен кредит за путарска предузећа, а Марко Мишковић је из путарских предузећа изашао 2008. године а штетна радња – стечај је, како самтра тужилаштво, настала 2011. године, навео је Томановић.

Адвокат Мишковића је устврдио да не постоји узрочно-последична веза изеђу њихових радњи и било какве штете.

Побијани су и наводи да су Мишковићи били одговорна лица у путарским преузећима како се то представља у оптужници, као да су и чињенични наводи нетачни јер Мирослав није власник предузећа „Хемслејд“ и „Делта М“, а Марко није власник „Мера инвест“, ни „Делта М“.

Томановић је излажући уводну реч оспоравао и део оптужнице која Мишковиће терети за утају пореза, тврдећи да пореске обавезе није ни било.

Суђење Мишковићу и још 14 окривљених из оба случаја сада су оптужени у једном процесу, који је почетком фебруара практично кренуо испочетка и води га судија Маја Илић.

У наставку суђења уводне речи даће и браниоци осталих оптужених.

На оптуженичкој клупи сада су Мило Ђурашковић, Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Бора Јелић, Бранислав Јовасовић, Љиљана Костић, Срђан Филиповић, Мирослав Мишковић, Марко Мишковић, Милутин Гашевић, Зоран Михаиловић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић, Живојин Петровић и Јадранка Бадрић.

На почетку обједињеног суђења оптужени су се поново изјаснили о кривици пред новим судским већем, негирајући наводе оптужнице.

У наставку суђења моћи ће и детаљно да изнесу своју одбрану или да је само допуне.

Против Мишковића и Ђурашковића као и још осам оптужених води се кривични поступак због оптужби да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Случај ФАМ покренут је пре поступка против Мишковића.

Мишковић, његов син Марко и Ђурашковић били су ухапшени у децембру 2012. године.

Пуштени су да се бране са слободе уз јемства од више милиона евра, а пашоси су им и даље у судском депозиту.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мишковић тражи Тадића и Радуловића као сведоке

* Обавезна поља