boing 200Према штурим информацијама амбасаде једне велике земље с истока Европе, боравак људи ЦИА у Сплиту има везе с настојањима да се смањи велики финансијски и политички утицај који Русија има на Кипру

Модификовани амерички путнички авион боинг 727-200 Ц-32Б који је средином прошле недеље боравио на аеродрому у Реснику, крај Сплита, заједно са 30 агената ЦИА, дефинитивно је био у тајној мисији. Првобитна информација да је авион из Сплита продужио за Велику Британију показала се као информацијска подвала америчке стране, пише сплитска Слободна Далмација.

Наиме, како се сазнаје из извора блиских Европској контроли летења (Eurocontrol), авион америчког Министарства одбране, идентификационог броја 24452 у Сплит је прошлог уторка долетео из Дубаија.

Следећи дан, среда, авион с 30 припадника Централне обавештајне агенције САД (ЦИА) одлетео је готово истом рутом натраг, али није продужио за Дубаи, већ је слетeо у Атину. Судећи по врло необичној рути лета, није се радило ни о каквом одмору америчких обавештајаца у Сплиту, већ о посети с конкретнијом сврхом. Наводно је у Сплиту дошло до сусрета и разговора с неким страним држављанима.

Према штурим информацијама амбасаде једне велике земље с истока Европе, боравак људи ЦИА у Сплиту има везе с најстојањима да се смањи велики финансијски и политички утицај који Русија има на Кипру, а уочи реализације заједничких планова Грчке, Кипра и Израела о заједничкој експлоатацији нафте и гаса у источном Медитерану.

Руски утицај већ дуже времена нервира Вашингтон, а посебно након објављених намера грчких левичара да допусте Русима отварање мање поморске базе на острву. Тајни боравак агената ЦИА у Сплиту, кажу упућенији, треба гледати у светлу настојања Америке да се смањи утицај Русије у источном Медитерану.

Боинг 757-200 који припада ЦИА, који је кратко боравио на сплитском аеродрому, ВИП је верзија тог типа авиона који је намењен превозу високих америчких службеника. Ентеријер и кабина луксузно су уређени и опремљени.

Боравио је на Реснику и прошле године, када се у Сплиту одржавала НАТО конференција на тему сузбијања ширења оружја за масовно уништење. И овај боравак агената ЦИА у Сплиту потврђује да је америчка тајна служба једна од најактивнијих страних агентура у Хрватској, пише Слободна Далмација.


Извор: Слободна Далмација, Курир

Коментари

Један коментар на Мистерија боравка ЦИА агената у Сплиту

Оставите коментар

Оставите коментар на Мистерија боравка ЦИА агената у Сплиту

* Обавезна поља