Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом данас је у Сокоцу позвао на јединство и духовну обнову српског народа ради националног опстанка.

– Размишљати другачије не би смело бити сметња нашем националном јединству, јер се у различитости мисли, идеја и њиховом суочавању кристалишу заједничке вредности – рекао је митрополит Хризостом у беседи верницима у Цркви Светог Илије у Сокоцу.

Он је истакао да се не сме допустити да сујете и лични интереси завађају и деле Србе.

– Не бирајмо жртве интереса других, јер не може бити већих од народног интереса. Ово су императиви наше садашњости – поручио је новоизабрани митрополит Хризостом.

Према његовим речима, без духовне обнове, обожења и умножења нема будућности српског народа и Српске православне цркве.

– Нека свако од нас по својој савести одговори на ова три задатка – да се сложимо, обожимо и умножимо – позвао је владика Хризостом.

Констатујући да смо сведоци затварања школа због мање деце и губитака живота у разним трагедијама, митрополит Хризостом рекао је да не треба да будемо жртве неразумности и охолости, јер „Бог се охолима противи“.

 

Он је поручио да је српском народу одмах потребна духовна обнова, покајање и надградња вере у Јеванђеље Христово.

– Духовна обнова кроз покајање не значи бежање од себе самога са собом и мењање себе самога и свега око себе – закључио је митрополит Хризостом.

Он је изразио наду да ће бити достојан својих претходника на трону митрополита дабробосанских, истичући да је избор за митрополита дабробосанског велика част и обавеза.

У име бројних верника протојереј Илија Чупић је поздравио митрополита и пожелео му дугу и успешну службу на челу Митрополитије дабробосанске.

Негова светост патријарх српски Иринеј устоличиће новоименованованог митрополита дабробосанског сутра у Саборној цркви у Сарајеву.

Владика Хризостом на чело Митрополије дабробосанске долази након службовања на трону Епархије зворничко-тузланске од јула 2013. године.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Митрополит Хризостом о потреби духовне обнове

* Обавезна поља