trilateral-commission-logo-660Власник Компаније „Пинк“ Жељко Митровић и бизнисмен Миодраг Костић примљени су у српску националну групу Трилатералне комисије, познатије као светска влада у сенци.

Српски огранак „светске владе” броји укупно девет чланова, од чега су три уједно и пуноправни чланови ове светске организације.

Реч је о новинару Јовану Ковачићу и бизнисмену Тахиру Хасановићу, док је некадашњег државног секретара у Министарству енергетике Дејана Новаковића ове године заменио Александар Николић, познатији као Фото Тони, секретар у Министарству унутрашњих послова. „Блиц” ексклузивно открива да се међу осталих шест налазе, осим Митровића и Костића, и банкар Славко Царић, директор хотела „Краун плаза” Живорад Васић, сестра црногорског премијера Мила Ђукановића, Ана Коларевић и саветник македонског председника Зоран Илиевски. Осим њих, примљена су и двојица почасних чланова – академик Љубиша Ракић и адвокат Зоран Наумовић.

Наши критеријуми су познати и сви који су примљени у групу су људи који су високостручни у областима којима се баве. Митровић је рецимо пружио несебичну помоћ у организацији заседања европске Трилатерале у Београду и схватио значај једног таквог скупа за Србију. Тако је било са свим осталим члановима. Ваља подсетити да скуп није коштао ни један једини динар саму државу – каже за „Блиц” Ковачић, оснивач и председник српског огранка Трилатерале.

Ковачић истиче да је јако задовољан саставом целе садашње групе, посебно оданошћу и преданошћу чланова.

– Ми смо ове године добили и дозволу да примимо и придружене чланове из земаља у региону које нису чланице Трилатерале, што су све осим Бугарске и Румуније – истиче он.

Београд је у новембру прошле године први пут био домаћин заседања европске Трилатерале, које је означено најозбиљнијим догађајем још од сахране Јосипа Броза Тита.

Скуп у хотелу „Краун плаза” био је затворен за јавност, а Митровићев ТВ Пинк једини је добио право да снима отварање. Сесију су отворили бивши шеф Европске централне банке и председник Трилатерале Жан-Клод Трише и премијер Александар Вучић. Теме скупа су биле Србија и ЕУ, као и криза у Украјини, а гости сви премијери из региона.
Међу 165 чланова Трилатерале, били су и бројни банкари и бизнисмени, попут бившег италијанског премијера Марија Монтија и председника „Голдман сакса” Питера Садерленда.

Србија је најмлађа чланица Трилатерале, примљена 2013. године, а уз Норвешку је једина чланица Европске групе која није истовремено чланица ЕУ.

srpska trilaterala

Оснивач Дејвид Рокфелер

Трилатералу су основали 1973. амерички бизнисмен Дејвид Рокфелер и Збигњев Бжежински, некадашњи саветник председника САД Џимија Картера зарад успостављања блиских односа Европе, САД и Јапана. Окупља политичаре, банкаре и бизнисмене из целе Европе, а због њихових позиција у друштвима својих земаља и утицаја на кључне дођаје на светској сцени многи је називају владом у сенци.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Митровић и Костић примљени у Трилатералу

* Обавезна поља