vucic-mogerini 2БЕОГРАД – Висока представница ЕУ Федерика Могерини поручила је у Београду да је ЕУ спремна да прва преговарачка поглавља буду отворена ове године, док су српски званичници нагласили да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље.

Могеринијева, која је у Београду боравила први пут од ступања на дужност, састала се с председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем, председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и члановима скупштинског одбора за спољне послове и одбора за европске интеграције.

Председник Николић је у разговору са Могеринијевом рекао да је Србија потписивањем Бриселског споразума и применом постигнутих договора показала да је њен спољнополитички приоритет улазак у ЕУ, саопштила је, према Бети, канцеларија председника.

„Радимо све што се од нас очекује, а поглавља још нису отворена, иако је прошло доста времена откако је скрининг завршен. Уколико се од нас очекује да чекамо још 10 година, а мало-помало се утврђује косовска независност, док је економска ситуација све тежа и тежа, грађани Србије ће престати да верују у перспективу уласка у ЕУ”, рекао је Николић.

Могеринијева је рекла да ће се лично заложити да прва поглавља буду отворена у наредним месецима и додала да не постоје нови услови у евроинтеграцијама, али да постоји захтев да се постигну резултати у разумној нормализацији односа Београда и Приштине, наводи се у саопштењу.

Николић је навео да је за Србију неприхватљиво да уводи санкције Русији због усклађивања спољне политике с политиком ЕУ, али да се залаже за територијалну целовитост сваке земље, па и Украјине.  С друге стране, Могеринијева је рекла да ЕУ не може Србији ништа да наметне, а да би усаглашавање требало да буде завршено пуноправним чланством Србије у ЕУ.

Николић је рекао да се „пред нашим очима” ствара велика Албанија и да албански представници долазе у Србију и без икаквих последица провоцирају. „Замислите шта би се десило када бисмо ми почели да стварамо заједничке институције с Републиком Српском”, рекао је он, а Могеринијева је истакла да је „за ЕУ неприхватљиво стварање велике Албаније”.

На заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем, Могеринијева је изјавила да ЕУ види европску будућност Србије и да је спремна да прва преговарачка поглавља буду отворена ове године. Она је захвалила Вучићу на лидерству, посебно када је реч о спровођењу економских реформи, спровођењу договора из Брисела и напорном раду на пољу европских интеграција.

Висока представница је такође рекла да је једна од тема разговора са Вучићем било и то да се формирање заједнице српских општина стави на дневни ред наредне рунде дијалога Београда и Приштине и да улога ЕУ у дијалогу није да преговара, већ да посредује.


Федерика Могерини и Ивица Дачић

На питање новинара да ли ће односи Србије и Русије бити препрека на путу наше земље ка чланству у ЕУ, она је одговорила: „Не видим препреке на путу. Наш заједнички циљ је отварање поглавља ове године и усредсредила бих се на кораке које би требало предузети у том циљу, без помињања препрека.”

„Разговарали смо о свим отвореним питањима, о дијалогу са Албанцима, економским реформама, реформама у области владавине права, и то, рекао бих, на искрен, отворен и садржајан начин”, рекао је Вучић, према Танјугу.

Он је нагласио да је теза да се Србији гледа кроз прсте смешна: „И Федерика Могерини је рекла, одговарајући на питања, да се Србији не гледа кроз прсте”.

Говорећи о отварању нових поглавља у преговорима, навео је да је са Могеринијевом искрено о томе разговарао и да постоји још обавеза које Србија мора да испуни.

Премијер је изјавио да ће заједно са представницима албанске државе да закуца на врата високе представнице ЕУ, али и других европских званичника зарад реализације заједничких инфраструктурних пројеката, путева и железнице.

Висока представница ЕУ: Поменула сам две стране

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је на питање новинара на заједничкој конференцији за медије са премијером Вучићем у вези с њеном изјавом о томе да Србија и Косово разговарају као две суверене државе рекла да је искрено разговарала са тамошњим студентима, да је поменула две стране у преговорима и истакла да није на ЕУ да дефинише стране.

Навела је, међутим, да је истовремено експлицитно рекла, а што су медији углавном пречули, да постоји пет држава чланица ЕУ које нису признале независност Косова, што је, додала је, одговор на постављено питање.

Николић: Медији не извештавају о успесима владе

Председник Николић је у разговору с високом представницом ЕУ изјавио да влада постиже значајне резултате, али да о томе нема објективног и адекватног извештавања, саопштила је канцеларија председника, а пренела Бета. „Ми нисмо успели да постигнемо да медији извештавају објективно и професионално, било да су у питању позитивни било негативни текстови”, рекао је Николић.

Он је рекао да је необјективно и неадекватно извештавање о раду владе, поред невладиних организација, једно од главних оружја за рушење државе, која покушава да уведе ред и владавину права.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Могерини обећала прва поглавља ове године

* Обавезна поља