titovМОСКВА – Русија би свако даље ширење НАТО близу њених граница сматрала „исказивањем непријатељских намера” и преузела би политичке и војне мере да осигура своју безбедност, изјавио је заменик руског министра спољњих послова Владимир Титов.

Његов коментар уследио је у време дубоке кризе између Москве и Запада због Украјине, и неколико дана пошто је амерички председник Барак Обама понудио додатну војну подршку источноевропским чланицама НАТО, забринутим због поступака Русије, коју Запад оптужује да подстиче кризу у Украјини, навео је Ројтерс.

Обама је прошле седмице у Пољској најавио да ће САД наменити милијарду долара за подршку и обуку оружаних снага у земљама чланицама Алијансе које се граниче са Русијом.

„Такво јачање војне моћи Алијансе у близини границе са Русијом можемо да видимо само као исказивање непријатељских намера”, рекао је Титов у интервјуу агенцији Интерфакс.

Бела кућа је навела и да ће, у светлу украјинске кризе, ревидирати трајно стациониране снаге у Европи.

„Додатно размештање суштинских војних снага НАТО у централно-источној Европи, чак и оних које се ротирају, не може се видети никако друкчије него као директно кршење одредби Оснивачког акта из 1997. године о односима Русије и НАТО”, рекао је Титов.

„Бићемо принуђени да предузмемо све нужне политичке и војне мере како бисмо осигурали своју безбедности”, поручио је он.

Москва се одавно противи ширењу НАТО на исток јер то сматра претњом сопственој безбедности.

Русија тврди да је приморана да реагује због плана Кијева да се приближи Западу, укључујући пријем у ЕУ и НАТО.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва упозорава НАТО

* Обавезна поља