cepurin medija centarБЕОГРАД – Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је данас да је званична Москва задовољна односом Београда према украјинској кризи и истакао да је сигуран да Србија неће урадити ништа против Русије.

Он каже да је Србија заузела добар став након поруке Москве и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова о питању украјинске кризе, коју је недавно пренео званичницима у Београду.

– Званичници у Београду су рекли да Србија неће ништа да уради против Русије и ми смо задовољни – навео је Чепурин.

Он није желио да коментарише да ли ће Србија трпети евентуалне притиске Москве уколико потпадне под притиске ЕУ да заузме став о украјинској кризи који одговара ставу Алијансе.

– Мислимо да то није питање за нас – рекао је Чепурин новинарима у Београду.

Коментаришући став свргнутог председника Украјине Виктора Јануковича да се Крим треба вратити у састав Украјине уз широка овлаштења, Чепурин је рекао да такву изјаву није чуо и констатовао да поједини новинари имају погрешан извор информација.

– Ако сте то прочитали у „Франс-пресу“ требали сте онда да видите како је ту изјаву пренео „Итар-тас“ – додао је Чепурин.

Говрећи о могућности да Скупштина Србије усвоји нову резолуцију о Косову и Метохији, какао је то недавно најавио председник Србије Томислав Николић, Чепурин је навео да то питање треба размотрити.

Косово је незаконито отргнуто од Србије, а Крим је извршио уједињење са Русијом

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је у четвртак да се припајање полуострва Крим Руској Федерацији не може поредити са једностраним проглашењем независности Косова.

„Живимо у свету двоструких аршина. Косово је незаконито отргнуто од Србије, а Крим је извршио уједињење са Русијом у складу са међународним правом“, рекао је Чепурин на округлом столу „Косово-Крим: Сличности и разлике“ у Београду.

Он је казао да се Крим обратио Русији са молбом о уједињењу, и да је кримска скупштина донела одговарајући документ који је био размотрен у руској Думи, чиме су узети у обзир медјународно право и повеља Уједињених нација, док је у Кијеву извршен „државни удар“.

„Када је Косово прогласило своју независност у Србији је постојала легална власт. Све се на Косову десило захваљујући војном удару изван граница, када су погинуле хиљаде људи“, рекао је амбасадор.

Чепурин је истакао да је Русија задовољна и захвална Србији на ставу поводом украјинске кризе, али није одговорио на питање да ли би Србија трпела последице ако промени садашњи неутрални став.

Упитан да прокоментарише изјаву свргнутог председника Украјине Виктора Јануковича за Агенцију Франс-Прес, да би желео да Крим са широком аутономијом остане у Украјини, Чепурин је рекао да није упознат са том изјавом и поручио новинарима да прате руски ИТАР-ТАС.


Извор: Срна, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва задовољна односом Београда

* Обавезна поља