pristina-oruzani-sukob-1328585176-57884ПРИШТИНА — У „косовском уставном суду“ завршено рочиште поводом жалбе ДПК на законитост процедуре избора „председника косовске скупштине“ на „конституивној седници“ 17. јула.

У јавном саслушању учествовале су све парламентарне политичке партије са по једним представником. Главна расправа ће бити измедју ДПК Хашима Тација и коалиционог постизборног блока ДСК-АБК-Иницијатива за Косово.

Очекује се да суд одлуку донесе најкасније до краја августа.

Након рочишта посланик Арсим Барјами, који је заступао ДПК , је изјавио да његова странка жели да формира „институције Косова“ као и да ће ДПК признати било коју одлуку Уставног суда.

Заступница коалиционог блока ДСК-АБК-ИК Вјоса Османи је рекла да коалициони блок ДСК-АБК-ИК има већину, а ДПК нема довољно гласова за формирање владе што је кристално јасно.

Представница Самоопределења Албулена Хадзиу је рекла да се Самоопределење слаже са коалиционим блоком ДСК-АБК-ИК и да очекује да уставни суд ће донети праведну одлуку.

Представник АБК Ардијан Дзини је рекао да ДПК покушава да спречи формирање „косовских институција“ иако две трећине посланика „скупштине Косова“ жели и хоће да формира „институције Косова“.

Аналитичар Групе за студије и правна питања Фаик Кореница је за ТВ Кохавизон рекао да је представљање заступника ДПК у најмањој мери било смешно и веома нелогично, додавши да су заступници коалиционог блока ДСК-АБК-ИК и Самоопределења били изузетно убедљиви и говорили о матерји предмета због кога је заказано рочиште.

Приштинска „Трибуна“ – Буџет Косова може издржати нове изборе

Приштина – Буџет Косова може да издржи нове изборе, а у „Централној изборној комисији“ кажу да су спремни да испуне своје уставне обавезе и технички их организују, пише данас „Трибуна“.

„Званичници кососвског Министарства за финансије“ наглашавају да ће „влада“ обезбедити неопходна средства за њихово одржавање.

Избори 8. јуна су коштали косовски буџет око пет милиона евра, а не очекује се да би нови избори мање коштали, уколико би земља била приморана да их спровреде, рекла је за „Трибуну“ председница „Централне изборне комисије“ Валдете Дака.

Она је потврдила да је „институција“ којом она руководи спремна за још једне изборе до краја ове године.

– Уколико се избори буду одржавали ЦИК ће их у складу са уставном обавезом технички организовати у мери у којој то од ње зависи – рекла је Дака.

Она је нагласила да „ЦИК“ још нема све извештаје избора одржаних 8. јуна и да ће у случају да буду одржавани нови избори они коштати исто колико и пре два месеца.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Можда нови избори на Косову?

* Обавезна поља