vucic merkel blicБЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да се радује предстојећој посети председника Владе Србије Александра Вучића Берлину и најавила да са њим разговарати о „даљем путу Србије“.

Канцеларка је, у видео поруци, постављеној на сајту немачке владе, истакла да све земље западног Балкана имају јасну европску перспективу и посебно похвалила Србију за напредак у односима са Приштином.

Меркелова је подсетила да се са Вучићем чула раније телефоном у вези поплава, додавши да је Немачка понудила и пружила практичну подршку.

Она је констатовала да постоје разлике у ставовима, али и да продуктивне тензије воде ка променама, поменувши у том контексту да би, да ју је неко пре две или три године питао да ће се Србија кретати овим путем по питању Косова, рекла да је сумњичава али да је сада видљив значајан напредак у суживоту са Приштином.
Меркелова је подсетила да је Немачка признала независност Косова и изразила уверење да ће „и Србија ићи практичним путем побољшања односа са Косовом“.

„Када се погледа историја, види се да се такве промене прихватају, али да су одређене промене споре. Важно је да Србија жели да иде путем ка ЕУ. Сигурно је ту још пуно корака. Међутим, мира на западном Балкану ће бити само ако постоји европска перспектива“, објаснила је она, подсећајући да је европска историја тесно повезана историјом на западном Балкану, указујући уједно на стоту годишњицу почетка Првог светског рата.

Немачка канцеларка је подвукла да званични Берлин није противник ширењу ЕУ и истакла да Немачка само инсистира на испуњавању постојећих критеријума на путу ка чланству. Западни Балкан, према њеним речима, има јасну перспективу приступања ЕУ, додајући да је, међутим, пред тим земљама још дуг пут.

Она је подвукла да је искуство показало да се морају проблеми решити пре пријема у чланство, као и да је неопходан напредак пре уласка у Унију. „Ако пре приступања нема напретка, засигурно неће бити лакше након пријема“, објаснила је Меркелова.
Она је подвукла да перспектива пријема у чланство не постоји само на папиру, указујући да је она везана за обухватне програме поршке. „У рукама је земаља, појединачно, да ли ће брзо проћи те фазе или не“, констатовала је немачка канцеларка.

На крају је Меркелова најавила да ће крајем августа Немачка све земље западног Балкана позвати на конференцију, којом ће јасно ставити до знања да Берлин жели да их подржи и заједно гледају у будућност. Премијер Србије Вучић посетиће у среду, на позив немачке канцеларке, Берлин.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Мркелова хвали Вучића у вези ставова о Косову

* Обавезна поља