dacic-polemikaБеоград – У току је седница скупштине на чијем дневном реду је избор чланова реконструисане владе. Ивица Дачић након што је изнео експозе, води полемику са опозицијом.

Посланичка група Демократске странке тражила је данас да се прекине седница парламента јер је премијер Србије Ивица Дачић на неко време изашао из скупштинске сале.

– “Нисмо добили информацију где је Дачић. „Бацио је рукавицу“ и рекао да једва чека политичку расправу и отишао. Ми смо затечени – навео је посланик ДСС Јован Палалић.

До краја расправе у салу се вратио премијер и објаснио да није изашао због приватних послова, да влада има и друге послове и да се воде разговори и о другим важним темама.

“- Извињавам се што сам излазио, више нећу излазити. Опада ентузијазам и остало је неколико посланика, а колико видим још се бавимо техничким питањима и ако је то највећа примедба, ево вратио сам се и надам се да вашој срећи нема краја – рекао је премијер.

Он је такође констатовао да у сали није ниједан шеф опозиционих посланичких клубова, изузев Душана Петровића.

На самом почетку седнице, водила се расправа о томе да ли је скупштински пословник повређен или не.

Премијер Ивица Дачић је изнео експозе реконструисане Владе Србије.

На крају експозеа Дачић је искористио прилику да посланицима у парламенту каже како је рекао две-три дневно политичке реченице, осврћући се на критике опозиције које су биле упућене на почетку седнице.

„Знате шта, ми смо заједно 23 године и знамо се толико дуго. Прошли пут сте ми замерили што није било ескпозеа пр епочетка седнице, а сад сте га добили пре почетка, а када сте ви бирали владе и министре јер знате када сте делили експозе и биографије ваших министара, и у време када је бирана влада Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице, па како вас није срамота господине Шутановац. Па јел’ се сећате да сте од мене тражили да ја молим Томислава Николића да бисте направили владу са Коштуницом, јел тако било“.

Он је упитао ДС и ЛДП шта је то што замерају овој влади, да ли је то што иде ка ЕУ а ако јесте нека се одна придруже ДСС-у. Дачић је закључио да опозција износи празне критике јер нема шта да замери актуелној влади.

На опаске да ће нови кабинет бити изгласан у поноћ, премијер Дачић је рекао да му не пада на памет „да се бирамо у поноћ“ и подсетио да се то дешавало управо у време када је садашња опозиција била на власти.

„Били сте изабрани господине Шутановац два минута пред поноћ, и како вас није срамота да говорите о ноћним владама? Ја сам молио Томислава Николића да прекине дискусију да би Коштуница могао да изабере владу, да се не би ишло на ванредне изборе“, подсетио је Дачић посланика ДС и додао да ДС тражи изборе „а бога моли да не дође до њих“.

А на примедбу посланика ДС Јанка Веселиновића због начина обраћања опозицији у парламенту Дачић је рекао да ништа ружно није упутио на рачун посланика Драгана Шутановца и додао:

„Немојте да уносимо сада злу крв у смислу да не смемо да полемишемо. Можемо да полемишемо, полемика је основ политике. Па ви сте мени 10 година натурали на нос то што је радио Милошевић“.

Он је рекао да би разумео примедбе опозиције да не траже оно што ни сами нису дозволили да се ради.

„Водили сте седнице парламента и молим вас, кад већ пишете неке акте, пишите их као Никола Пашић, да вам одговарају када сте у опозицији“, рекао је Дачић и позвао бивше председнике скупштине, Драгољуба Мићуновића, Предрага Марковића и Наташу Мићић, који су и данас у парламенту, да посведоче о томе.

Он их је позвао да признају да су били и криву, да се сви окрену будућности Србије, јер о прошлости може да прича шта ко хоће, али не и да је промени, за разлику од будућности која може још да се промени.

 

Одговарајући на критике да се не зна много о појединим кандидатима за министре, Дачић је рекао да ни Божидар Ђелић или Радован Јелашић нису били познати пре доласка на функције које су имали, као и да је Јелашић добио држављанство неколико минута пре избора на функцију.

 

Он је подсетио да је у формирању влада у парламенту учествовао од 90-те године додавши да „сви знамо како је то тада функцонисало“.

„Нисте знали ни ко ће са ким да направи владу. Драшковић је дошао уверен да ће Милошевић са њим правити владу, а он је преко ноћи направио владу са Шешељом“, подсетио је Дачић.

Премијер је рекао да никада до сада биографије кандидата за министре нису биле разматране на скупштинским одборима нити их је премијер коментарисао у експозеу.

Дачић каже и да кандидата за министра културе Ивана Тасовца, на пример, уопште није питао ни да ли је гласао, ни да ли је члан политичке партије, па ни да ли ће да гласа. Вању Удвочића, такође… да не говорим о другим људима.

„У мојој влади има најмање седам људи који нису чланови ниједне странке. Ако желите да се расправља о томе постоји јасна процедура“, рекао је Дачић и позвао посланике да пређу на суштинску расправу те додао да треба одлучити да ово скупштинско заседање траје до осам-девет сати вечерас и да се настави сутра како не би испало да се влада бира у поноћ.

Опозициони посланици ДС и ЛДП сагласили су се са Дачићем да је евидентно да он воли да долази у скупштину, али му је Бојан Ђурић из ЛДП поручио да има и млађих посланика којима препричавања црно-белих филмова из прошлих времена није баш најатрактивније.

„Важно нам је било да разговарамо са министрима јер почиње дебата о реформи пензионог фонда, знамо да Лазар Крстић то хоће, а да Кркобабић неће“, објаснио је Ђурић.

Дачић је, иначе, поручио опозицији да се не секира чија је актуелна влада, да ли је његова или првог потпредседника владе Александра Вучића, јер је ово Влада Србије којој грађани верују што показују и сва истраживања.

„Зато верујем у Србију и верујем да је ово историјски тренутак да урадимо нешто за Србију. Зашто сви ваши експери желе да раде у овој влади, зашто су ваши експерти из ДС кандидати за функције које ћемо тек изабрати? Ја вас не видим као политичке непријатеље већ противнике“, рекао је Дачић.

Скупштина је на почетку седнице одбацила предлог шефа либерала Чедомира Јовановића да се продужи време за расправу о избору реконструисане владе.

Јовановић је рекао да је владајућа коалиција превише неодговорна према самој институцији владе и зато тражи да се продужи време за расправу, како би „добили одговоре на питања које владајућа коалиција жели да избегне по сваку цену“.

„Тражим да се подужи време за расправу и пристојно оконча процес реконструкције владе који је био обележен вашом неодговорношћу“, рекао је Јовановић. Он је затражио да се обаве консултације и прибаве мишљења од скупштинских одбора, а пре тога прогласи пауза у раду, јер се председник парламента Небојша Стефановић оглушио о предлог ЛДП од пре седам дана, када је тражено да се разговара са људимо који ће сутра водити земљу, а већину посланици не познају.

Он је затражио да се обаве консултације и прибаве мишљења од скупштинских одбора, а пре тога прогласи пауза у раду, јер се председник парламента Небојша Стефановић оглушио о предлог ЛДП од пре седам дана, када је тражено да се разговара са људима који ће сутра водити земљу, а већину посланици не познају.

„Имамо експозе председника владе, у њему ниједна реч није речена о новим минситрима, да ли је могуће господине Крстићу да у Мекензију прођете шест интервјуа а овде да прођете без иједног“, питао је Јовановић.

Према његовим речима, посланике интересује да ли је Саша Радуловић у сукобу интереса, те шта то професора Пољопривредног факултета у Новом Саду кандидује за министра пољопоривреде.

„Омогућите нам да о овоме разговарамо на пристојан начин“, рекао је Јовановић.

Шеф демократа Борислав Стефановић сматра да је то што су посланици сазив за седницу добили јуче, а све о министрима сазнавали из медија повреда достојанства скупштине.

„Ви сте већ одредили ко ће данас да говори, шефови посланичких група, а остали ноћу, са намером да ова влада буде изабрана у мраку и да нико не види и не чује шта овим људима треба да се каже“, рекао је Стефановић.

Он је апеловао да се направи пауза да шефовим посланичких група са председником скупштине направе пристојан ред вожње и пролазно време.

 

Председник парламента одбацио је критике да је повређен пословник и додао да нема мандат да сазива седнице одбора, већ да то чине председници одбора, а одбори немају изборну функцију чланова владе, већ скупштина.

„Не могу чланови владе да полажу рачуна пред органом који их не бира. Ни ви нисте образлагали свој план пред било каквим одбором и претходним сазивима“, проручио је Стефановић посланицима ДС.

Посланик ЛДП Бојан Ђурић потврдио је да одбори немају право да воде расправу са министрима, јер немају изборну функцију.

„Одбор прати извршење политиче владе и хтели смо пред њим да разговарамо, тачно да се није раније дешавало, али хтели смо нову парламентарну праксу и хтели да је уведемо у парламентарни животу Србије“, рекао је Ђурић, а председник парламента додао да скупштински колегијум не одређује на који начин ће тећи седница, већ то ради председник скупштине.

Заменик шефа посланичке групе Српске напредне странке Зоран Бабић изјавио је , реагујући на то што је опозивција изнела тврдње о повреди пословника, да је прошло време када се закони у Србији нису поштовали, као и да ће напредњаци увек поштовати законе без обзира да ли им се они допадају или не.

Српска напредна странка жели да поштује законе и који нам се не допадају. Закони се не доносе због политичара, него због грађана”, рекао је Бабић на почетку седнице парламента током које су посланици опозиције рекламирали повреде Пословника.

Бабић је рекао да грађани од парламента траже одговоре и боље законе и живот, а не заустављање, тако што се неко одлучио за опструкцију рада скупштине, а пре тога је износио примедбе што реконструкција траје дуго.

Пут реформи Србије и грађана Србије то неће да заустави. Пословник је светиња и нисмо га ми писали али га поштујемо и он дефинише правила понашања”, рекао је Бабић и додао да је данашња седница сазвана у роковима, иако опозиција тврди супротно.

Бабић је рекао да напредњацима нико не треба да скреће пажњу на поштовање Пословника и закона.

Шеф посланичке групе Јединствена Србија Драган Марковић затражио је од председника парламента Небојше Стефановића да што пре почне седница о избору нових чланова владе и да се премијеру Србије Ивици Дачићу омогући да представи експозе, јер, приметио је, Србија нема времена да чека.

Опозиција се на почетку седнице парламента на чијем дневном реду је избор чланова владе позива на повреде Пословника, а Марковић се у једном тренутку укључио у расправу тражећи од председника парламента да поштује Пословник и започне седницу.

“Ви се председниче скупштине понашате као да опозиција треба да гласа за вас и кршите Пословник. Дозвољавате да се један посланик јавља и да понавља један члан Пословника, а Србија нема времена да чека”, рекао је Марковић.

Марковић је навео и да актуелна влада сваког последњег четвртка у месецу долази у парламент како би одговарала на посланичка питања и упитао када се у историји парламентаризма десило да сваког четвртка дође цела влада и одговара на питања.

“Зашто сада не дозвољавате да почне седница и питате Дачића и Вучића и кандидате шта желите. Председниче молим вас да поштујете пословник и почнете седницу и чујемо експозе премијера и шта нуди влада”, рекао је Марковић.

Избор нових министара очекује се у суботу.

Међу првима који је пристигао у парламент је кандидат за министра културе и информисања Иван Тасовац, а недуго потом и прослављени ватерполиста, а сада кандидат за министра спорта, Вања Удовичић.

Први потпредседник владе Александар Вучић такође је дошао у парламент, као и премијер Ивица Дачић, који ће на почетку седнице представити експозе поводом избора нових чланова владе.

Иако су министарства финансија и привреде раздвојена изменама и допунама Закона о министарствима, кандидати за министре у тим институцијама, Лазар Крстић и Саша Радуловић заједно су ушли у Дом Народне скупштине.

И дојучерашњи посланици, а сада кандидати за министре Александар Антић и Бранко Ружић, дошли су у здање на Тргу Николе Пашића.

У Дом Народне скупштине пола сата пре заказаног почетка седнице стигао је и доскорашњих министар саобраћаја Милутин Мркоњић, који ће се вратити у скупштинске клупе.

Стигао је и Игор Мировић, који ће у реконструисаној влади бити министар регионалног развоја и локалне самоуправе, као и кандидат за министра одбране Александар Родић.

Он је у скупштину дошао аутомобилом, иако је „познат“ по томе да на посао иде бициклом.

У парламент су стигли и кандидат за министра просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић, као и Александар Вулин који би у реконструисаној влади требао да буде министар без портфеља задужен за Косово и Метохију.

Истовремено су поједини посланици износили замерке председнику скупштине Небојши Стефановићу, коме је на пример Захарије Трнавечвић замерио да не цени ни његове године ни искуство које има јер је тек 66. на листи говорника и да, уколико не може раније да говори, може и да иде, јер „има важнија посла“.

„Скандалозно ми је да кажете да имате важнија посла и да идете да снимате емисију, скандалозно је то што кажете господине Трнавчевићу, па ви сте народни посланик“, рекао је Стефановић одузео реч Захарију Трнавчевићу и изрекао му опомену.

Нови посланици Социјалистичке партије Србије Милутин Мркоњић и Срђан Драгојевић положили су заклетву у Скупштини Србије.

Текст заклетве гласи: „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Мркоњић и Драгојевић у скупштини мењају посланике СПС-а Александра Антића и Бранка Ружића који ће бити министри.


Извор: Б - 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Муке по Скупштини – полемике премијера и опозиције

* Обавезна поља