Част нам је да обавестимо јавност да смо управо објавили десети, годишњи Извештај о политичким правима српског народа у региону. Реч је о стању политиких права око 1,8 милиона припадника српског народа у девет суседних и околних држава и ентитета, која су одређена међународним и билатералним уговорима и споразумима, а у неким случајевима дефинисана универзалним стандардима и конвенцијама.

Током протеклих десет година српски народ је у овим државама, са изузетком Мађарске и Румуније, систематски лишеван права и асимилован. У Црној Гори, Р. Албанији, Косову-УНМИК и Федерацији БиХ оспоравање права је најотвореније, а притисци и асимилација су највећи. Број припадника српског народа континуирано опада (око 15% укупног броја на сваких десет година), асимилација је очигледна, српски народ представља једину заједницу у Европи против које у овим државама и ентитетима трају непрекидне кампање мржње и увреда. Стање је такође тешко у Р. Хрватској где сваке године дође до нових систематских притисака и напада на српски народ.

Током 2017/2018. дошло је до великог и свеобухватног напада на аутономију Републике Српске са циљем укидања ентитетске полиције, Србима су поново оспорена права на имовину у Р. Хрватској, траје континуирани напад на српске установе и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, по Србе неповољна „Тиранска платформа“ постала је државна политика у Македонији. Српски народ је такође једини европски народ чије припаднике на дневном нивоу нападају у Р. Хрватској и на Косову-УНМИК. У Р. Словенији и поред делимичног напретка у вези са решавањем случаја 20.000 грађана две деценије избрисаних из држављанства Срби као највећа мањинска заједница још увек нису добили чак ни статус националне мањине.

Република Србија током десет година није водила доследну ни осмишљену политику. Покушаји у том правцу прекинути су са променом власти 2012. и укидањем установа (министарства, канцеларије и напуштањем стратегије). Политика је партијска, инцидентна, реактивна и није реципрочна.

Напредни клуб тражи од Републике Србије да политику према српским земљама и расејању уврсти међу стубове спољне политике, да води политику реципроцитета и угледа се на политику Мађарске, Р. Хрватске, Р. Бугарске и Турске Р. према њиховим сународницма који живе у заграничним крајевима. Од суседних и околних држава тражимо да поштују обавезе које су прихватили. Од ЕУ и САД тражимо прекид лицемерне и шовинистике политике двоструких стандарда.


Извор: Напредни клуб

Оставите коментар

Оставите коментар на Напредни клуб о положају Срба у окружењу

* Обавезна поља