zuta-kucaПРИШТИНА –Истрага о трговини људским органима на Косову напредује, изјавио је приштинском „Експресу” портпарол специјалног истражног тима ЕУ Жоао Соуза.

„Било би неприхватљиво да спекулишемо око могућих резултата истраге или о евентуалним правним механизмима који би могли да се формирају након окончања истраге”, казао је Соуза.

Ова специјална истражна група ЕУ од 2011. обавља истраге поводом тврдњи Савета Европе о трговини органима на Косову. Извештај Швајцарца Дика Мартија, који је усвојила Европска комисија, помиње учешће највиших бивших руководилаца ОВК у трговини љдским органима, оружјем и дрогом, пише „Експрес”.

У том извештају именом се помињу косовски премијер Хашим Тачи, заменик председника Тачијеве Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весели, посланици ДПК Џавит Халити, Шаип Муја и Азем Суља.

„Као сто смо потенцирали од самог старта, идентичне истраге су окончане после три године, тако да смо заинтересовани да окончамо свеобухватну истрагу криминалних тврдњи у овом случају”, додао је он.

Ова тема је поменута током априла ове године, током једног заседања у Комитету спољних послова Представничког дома, где је представник Стејт департмента Џонатан Мур рекао да Клинт Вилијамсон (главни јавни тужилац специјалног истражног тима Еулекса) ради активно на том случају, а циљ је да 2014. буде подигнута оптужница ако буде било довољно аргумената, наводи „Експрес”.

„Успоставили смо веома добру сарадњу са званичном Приштином, Србијом и осталим земљама у региону, а и са земљама чланицама ЕУ и осталим релевантним међународним актерима око овог питања”, казао је Соуза, преносе приштински медији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Напредује истрага о жуој кући

* Обавезна поља