Ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници Насер Орић поново прети ратним сукобима. Иако то није први пут да ратни команданти, па чак и бошњачки званичници, отворено призивају нове сукобе, и даље нема озбиљнијих реакција из међународне заједнице.

„Следећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати“, поручио је Орић.

Орићеве претње новим сукобима током промоције књиге „Живот пре и после Сребренице“ у просторијама Исламског педагошког факултета у Зеници, присутни су поздравили громогласним аплаузом.

Представници удружења српских жртава из Одбрамбено-отаџбинског рата огорчени су тиме што је оптуженом за најтеже ратне злочине уопште дата прилика да несметано путује земљом и држи политичке и ратнохушкачке говоре. Кажу — све је то последица лошег рада Суда БиХ, који му је омогућио да се брани са слободе, иако је оптужен за стравичне ратне злочине.

Начелник општине Сребреница, Младен Грујичић, нове претње сматра недопустивим, посебно од стране оних који су предводили злочинце који су убијали Србе у Подрињу.

„И ми исто одговарамо, хоћемо се ‘ћерати’, али на законит начин. Морамо све капацитете ставити у функцију доказивања страдања српског народа и подсећати на злочине, не ради угрожавања другог народа, него да бисмо сачували свој. Морамо да будемо упорни у тражењу правде и истине и никада нећемо одустати од инсистирања да треба да одговарају починиоци злочина над Србима у Залазју и другим селима око Сребренице“, истакао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Међутим, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Миленко Савановић сматра да су Орићеве изјаве управо последица селективног провођења правде, како Суда БиХ, тако и Хашког суда, који су оптужене за ратне злочине над Србима или ослобађали, или им одређивали изузетно благе казне.

„Имамо ситуацију да Насер Орић хода слободно и даље распирује мржњу, односно позива на рат. Будите сигурни да је кажњен, да се не би тако понашао“, нагласио је Савановић.

Подсећамо, сличне поруке послао је још један ратни бошњачки командант, Атиф Дудаковић, који је почетком прошле године у Луксембургу, бошњачкој дијаспори поручио да почну да набаваљају војничке униформе и опрему, а средином исте године је са трибине у Коњицу поручио да рат још није завршен. Он је такође оптужен за ратни злочине почињене над Србима, а одлуком Суда БиХ, и њему је дозвољено да се брани са слободе. У међувремену је и бошњачки члан Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић, неколико пута спомињао могућност рата, додавши да се за, како је рекао, не дај боже производи и оружје. Њихове изјаве прошле су без значајнијих реакција од стране међународне јавности.


Извор: Искра, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Насер Орић – Биће рата са Србима, ћераћемо се још …

* Обавезна поља