crveni telefonНATO поново уводи директну таjну телефонску линиjу са Министарством одбране Русије, пише немачки лист Frankfurter Allgemeine Zeitung, позиваjући се на извор у алиjанси.

Немачки лист тврди да ће директан контакт са Mосквом имати главнокомандуjући обjедињеним снагама НATO у Eвропи _ амерички генерал Филип Бридлав – и председник воjног комитета алиjансе. Веруjе се да ће „црвени телефон” бити стално отворен, мада се не наводи ко ће бити на вези са друге стране – у Mоскви.

Нејасно је да ли је „врућа линија” већ прорадила или само што није јер се све изводи у режиму „строго. пов”, али се зна да је НАТО руској страни већ доставио и „бројеве” и своје виђење како треба да функционише тај суперзаштићени тајни канал везе.

У јануару је немачки недељник Der Spiegel објавио да алијанса жели да успостави са руским војним врхом такав канал за контакте у случају ванредних ситуација.

Инициjативу за успостављање контакта покренуо jе немачки министар иностраних послова Франк Валтер Штаjнмаjер због пораста напетости у свету изазване украjинским конфликтом.

Oн jе предложио да се успостави директна веза две команде, како би се спречио директан сукоб у случаjу да дође до jош веће кризе.

Штаjнамjер се сматра присталицом умереног односа према Русиjи и познате су његове раниjе изjаве да ниjе у интересу Eвропе да се, на дуги период, изолуjе Русиjа, као и његов говор против jачања санкциjа Mоскви у коме jе истицао да пре тога треба проверити како се испуњава споразум из Mинска.

Tо jе први покушаj директног повезивања два воjна врха од прекида Хладног рата, а изазван jе драматичним заоштравањем односа између НATO и Русиjе.

Oваква директна линиjа, али између тадашњих руководстава СССР-а и СAД-а, била jе названа „црвени телефон” и била jе успостављена 1963, одмах након Kарипске кризе, када jе свет, заиста, био на ивици нуклеарног рата.

У првој фази контакти су остваривани помоћу телекса. У 1971. години – након рата између Индије и Пакистана – веза је остваривана преко америчког сателитског система «Интелсат» и совјетског апарата «Молния-2».

Током 1985. је та линија била поново модернизована јер се појавила могућност општења помоћу факса, а 1991. су Кремљ и Бела кућа успоставили праву директну телефонску линију коју су први почели да користе Џорџ Буш-старији и Борис Јељцин.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на НАТО и Москва поново на „црвеном телефону“

* Обавезна поља