cene1БЕОГРАД – Натпросечан раст цена а у мају, у распону од 0,2 до 6,1 одсто евидентиран је код меса, рибе, млека, сира и јаја, воћа, вина, матаријала за одећу, одевних предмета, осталих одевних предмета, обуће, услуга за одржавање и поправку стана, снабдевања водом и различитих комуналних услуга.

Како показује анализа Министарства трговине, натпросечно су поскупели теписи и друге подне простирке, поправке намештаја, поправке апарата за домаћинство, осталих медицинских производа, одржавања и поправке возила, употреба транспортних средстава, превоз путника авионом, фотографска и филмске опрема, медији за снимање слике и звука, рекреацију и култура.

Раст цена изнад просека имале су ветеринарске и друге услуге, везане за животиње, услуге смештаја, фризерске и козметичке услуге, електрични апарати за личну негу и осигурање транспортних средстава, чије учешће у индексу потрошачких цена износи 28,1 одсто.

У оквиру контролисаних цена, у мају су повећане цене свих стамбено комуналних услуга на нивоу просека Републике, изузимајући цену централног грејања која је задржана на нивоу из претходног месеца.

Тако су цене воде и одведене отпадне воде порасле за по 1,7 одсто, а цена изношења смећа за 3,1 одсто, што је вишеструко изнад општег раста цена од 0,1 одсто у истом месецу.

Забележена кретања цена тих услуга на нивоу републичког просека ефекат су корекција, које су извршене једино у Београду тако што су повећане цене воде и одведене отпадне воде за по 5,5 одсто, као и изношења смећа за 7,5 одсто.

При том, од три корекције цена у Београду, повећања цена воде и одведене отпадне воде, у складу су са оквиром пројектованог општег раста цена, за разлику од повећања цене изношења смећа, којим је тај оквир премашен, предочено је у анализи Министарства.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Натпросечан раст цена у мају

* Обавезна поља