NBSБЕОГРАД – Народна банка Србије (НБС) објавила је ревидирану процену бруто домаћег производа (БДП) према којој ће БДП Србије у овој години пасти за око два одсто, док је по претходној процени тај пад требао да буде 0,5 одсто.

На конференцији за новинаре на којој је представљен извештај о инфлацији, речено је да су процене да ће 2015. године БДП Србије пасти за око 0,5 одсто.

„Опоравак економске активности очекујемо од 2016. године”, казао је генерални директор Директората за економска истраживања и статистику НБС-а Бранко Хинић.

Он је нагласио да ће, према централној пројекцији НБС-а, међугодишња инфлација у последњем квартало 2014. и у првом кварталу 2015. наставити да се креће испод доње границе дозвољеног одступања од циља, уз могућ привремени повратак у границе циља у новембру.

Процене су да ће од другог тромесечја 2015. отпочети раст инфлације и да ће се средином наредне године вратити у границе циља који је четири одсто, уз могућа одступања плус или минус 1,5 процентни поен, казао је Хинић.

Он је додао и да је међугодишња инфлација наставила да се креће испод доње границе дозвољеног одступања од циља, а од августа се испод доње границе циља налази базна инфлација.

Према његовим речима, инфлаторни притисци остали су ниски, првенствено као резултат ниске агрегатне тражње, неуобичајеног ниског раста регулисаних цена и одсуства већих трошковних притисака, како по основу сировина у производњи хране, тако и по основу увозних цена.

Хинић је навео и да је према процени НБС-а, БДП Србије у трећем тромесечју ове године опао за један одсто десезонирано, пре свега услед снажног пада индустријске производње.

Тај пад, како је прецизирао, последица је првенствено штете које су поплаве у мају нанеле енергетици и рударству, али и успоравања економског опоравка зоне евра.

„То се са расходне стране огледа кроз негативни допринос нето извоза БДП-у, и то пре свега услед смањења извоза аутомобилске индустрије и пољопривредних производа, са једне стране, и повећању увоза енергената са друге стране”, нагласио је Хинић.

Он је казао да је НБС проценила и да криза у Украјини и даље представља ризик по економска кретања у Европи.

Према речима Хинића, изгледи раста у зони евра за ову и следећу годину су ревидирани наниже, а у 2014. очекује се раст БДП-а од 0,8 одсто, а у 2015. раст од 1,2 одсто.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на НБС исправља своје лажне прогнозе

* Обавезна поља