Pristina-2ПРИШТИНА — У „косовској јавности“ оцењују да Вилијамсонов извештај, који треба да буде представљен у уторак, неће обухватити трговину органима.

На Косову је почела расправа о садржају извештаја и истраживања које је о наводима из извештаја Дика Мартија у року од три године спровео специјални тим на челу са тужоцем Клинтом Вилијамсон. Помиње се и могућност да се оптужба о трговини органима, због недостатка доказа, неће наћи међу оптужним тачкама.

Извештај специјалног тима Европске заједнице, за истраживање навода из извештаја Дика Мартија о трговини органима на Косову, који ће у уторак објавити главни тужилац Клинт Вилијамсон, неће обухватити најскептичнију тачку за јавност, ону за трговину органима, каже приштински новинар и правосудни експерт Вехби Кајтази.

“Налази трогодишње истраге спроведене на Косову, Албанији и у другим деловима, нису пронашли доказе да је било трговине људским органима. Извештај који ће бити објављен, верујем да према обећањима које је дала екипа Клинта Вилијамсона неће дозволити могућност за различита тумачења. Извештај ће констатовати да нема довољно доказа за подизање оптужнице за трговину људским органима.

Према Кајтазију људи са командног ланца ОВК, а ни „косовски премијер“, неће бити међу оптуженима.

“Након формирања суда, што се очекује да се догоди следеће године, биће подигнута најмање једна оптужница са не више од 10 оптужених. Командна одговорност у овом случају не долази у обзир. Што значи неће нико бити оптужен на основу командне одговорности из редова ОВК, већ само на основу индивидуалне одговорности. То подразумева да су од могуће оптужнице ослобођени главни руководиоци ОВК, укључујући и Хашима Тачија”.

Без обзира на садржину извештаја који ће специјални тужилац Клинт Вилијамсон представити јавности у уторак, из министарства правде, поручују да је Косово спремно за законске и уставне промене које су неопходне за оснивање специјалног суда.

”Косово има консензус да након формирања нових институција настави са законским и уставним променама као подршка правним органима, како би се помогло оснивању суда који це бити непристрасан, професионалан и кредибилан“, каже Дритон Лајци, саветник министра правде Хајредина Кучија.

Грађани Приштине сматрају да је Мартијев извештај нанео велику штету имиџу Косова и додају да Косово што пре мора да се ослободи ових оптужби.

„Мислим да је ово следеци инструмент који грађани Косова треба да подржавају, јер ће се њиме још једном доказати праведна борба ОВК која је Косово довела ту где је данас“, каже један.

„Надам се да ћемо напокон сазнати да ли је било трговине људским органима или не. Ја лично мислим да није али да препустимо надлежним органима да утврде ста се стварно догодило у то време“, оцењује други.

Стручњаци у Приштини истичу да ће Вилијамсоново објављивање извештаја покенути механизам који у Приштини треба да доведе до уставних промена и усвајања закона којим ће бити успостављен специјални суд; у Холандији до пристанка тамошње владе и парлемента да угости једно одељење овог суда; И у Бриселу до одлуке да Европска уније преузме на себе финансирање суда и селекцију судског и тужилацког кадра.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Неће бити извештаја о трговини органима

* Обавезна поља