Borhard_garancije_2402ПРИШТИНА – Шеф Еулекса Бернд Борхарт негирао је данас да постоји било какав списак са именима пет хиљада Срба за хапшење и поручио да ће о гаранцијама које је Влада Србије дала за четворицу Срба који се налазе у притвору на Косову судија одлучивати кад следећи пут буде разматрао притвор осумњиченима.

Борхарт је у интервјуу Танјугу рекао да је питање гаранција које је Влада Србије дала за четворицу Срба нешто о чему могу да одлучују судија и тужилац а не он, подсетивши да обично постоји неколико разлога зашто би се некоме одредио судски притвор.

Не ради се само о ризику да би та лица могла да побегну, већ постоји и опасност од застрашивања сведока. Судија узима у озбир све те аргументе и онда одлучује, рекао је шеф Еулекса.

„О томе ће свакако одлучивати судија. Имали смо раније сличне гаранције косовских органа власти, међутим судије их нису прихватиле сматрајући да нису довољне и чак да се у том случају радило о мешању у посао правосуђа. Дакле, о томе ће одлучити судија када следећи пут буде разматрао судски притвор“, казао је Борхарт.

Влада Србије дала је гаранције да ће Оливер Ивановић, Драгољуб Делибашић, Лаза Лазић и Жарко Веселиновић, који су у притвору на Косову и Метохији, бити доступни Еулексу током трајања целог судског поступка.

Коментаришући поједине оптужбе према којима је хапшење Ивановића покушај стварања баланса са ухапшеним Албанцима, Борхарт је рекао да Еулекс уопште нема статистику о етничкој припадности лица која су осуђена или ослобођена оптужби.

Он је навео да су судови у чијем је раду учествовао и Еулекс решавали до сада случајеве 481 лица, од којих је 329 осуђено а остали су ослобођени оптужби и додао да нема појма колико је ту било Срба, Албанаца, Бошњака, Турака, Горанаца и других етничких група.

„Зашто бисмо хапсили Ивановића ако желимо равнотежу, зашто баш њега? Чак и многи Албанци сматрали су господина Ивановића за умереног политичара, према томе нема смисла да њега хапсимо само да бисмо направили равнотежу“, додао је Борхарт.

Упитан да ли у вези са овим случајем има још осумњичених Борхарт је рекао да не може да коментарише истраге које су у току, али да је чуо из медија да постоје приче о неком списку са именима пет хиљада осумњичених.

„Могу категорички да кажем да такав списак не постоји. Наравно постоји истрага случајева. Пре свега то су Интерполови налози односно потернице које можемо видети и на интернету, затим постоје и друге оптужнице, али овде на Косову не постоје тајне оптужнице“, рекао је он.

Ситуацију на северу Косова Борхарт описује као мирну али и даље напету, због чега не искључује да би и „нешто друго могло да се деси.

„С друге стране настојимо да кроз дијалог и наше материјално ангажовање прогресивно унапређујемо стање на северу Косова што би на крају довело до побољшања безбедности“, казао је Борхарт.

Мере безбедности, иначе, подигнуте су на виши ниво након убиства једног припадника Еулекса на северу Косова септембра 2013, додао је Борхарт и то појаснио пооштравањем услова под којима раде и живе њихови службеници на северу Косова.

„У случају убиства одборника Димитрија Јанићијевића истрага је у току, а што се тиче убиства нашег колеге из Литваније добијамо помоћ и од Приштине и од Београда“, навео је шеф Еулекса додајући да се убиство Литванца истражује на више нивоа.

Подсетивши да мандат Еулекса траје до 14. јуна, те да су у току преговори између косовских власти и Брисела, односно 28 земаља чланица ЕУ о томе како ће изгледати Мисија, Борхарт је рекао се о резултатима тих преговора за сада може само спекулисати.

„Број службеника ће се вероватно смањити након што се задаци које тренутно имају заврше, међутим ништа још није одређено. Такође се преговара о будућим надлежностима Мисије, али верујем да ће сигурно задржати неке саветодавне функције“, навео је Борхарт.

Такође, додао је, Мисија ће наставити да подржава споразуме који буду постигнути између Београда и Приштине, како оне везане за север Косова, тако и оне који се односе на цело Косово, а идеја је при томе да Еулекс остане присутан у областима полиције, правосуђа, све у циљу боље сарадње са локалним органима власти.

Шеф Еулекса је закључио да је задовољан напретком који су до сада постигли када је у питању спровођење Бриселског споразума и оценио да је то „добра ствар“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Не постоји списак за хапшење Срба

* Обавезна поља