Vukovar1ВУКОВАР – Протести у Вуковару због постављања двојезичних табли на државним институцијама настављени су и јуче шетњом и окупљањем на градском тргу, али су демонстранти почели да се разилазе пошто их је на разлаз позвао члан Штаба за одбрану Вуковара Драго Аџага.

Он је објавио да је председник Штаба Томислав Јосић, који је јуче ујутру био пуштен из притвора, и кога су окупљени на тргу чекали, поново приведен, да се не зна када ће и хоће ли бити пуштен, па је позвао демонстранте да се „засад” мирно разиђу и окупе данас у 10 сати, преноси Танјуг.

Аџага је саопштио пред стотинама окупљених да је на аутопуту заустављено 28 аутобуса пуних људи који желе да подрже протест. Директорат хрватске полиције је, међутим, демантовао те тврдње.

„Не треба инсистирати на продужавањем данашњег протеста јер ће очигледно протести дуже трајати па треба имати снаге и онда кад буде требало”, поручио је он и најавио састанак ужег руководства Штаба с представницима удружења која подржавају протесте како би се договорили о даљим активностима.

За разлику од прекјучерашњих немира, кад су демонстранти насилно скидали плоче, јуче се протест претворио у шетњу од једне до друге институције на које су те плоче постављене, а које чувају веома јаке полицијске снаге.

„Данас нећемо разбијати плоче јер имамо информацију да је полиција спремна да делује против нас, а како је овде пуно инвалида, удовица, жена и омладине, не желимо немиле сцене и насиље”, поручили су јуче учесници на почетку протеста.

На мир и достојанство позвао је јуче и градоначелник Жељко Сабо, који је истакао да 15 година грађани Вуковара живе у миру, за шта је им је било потребно много толеранције.

„Немојмо дозволити да град Вуковар постане Бејрут”, поручио је Сабо.

Протести су почели прекјуче ујутро након постављања првих двојезичних плоча, које су демонстранти током дана успели да уклоне упркос полицијском обезбеђењу, при чему су четири полицајца и два демонстранта повређена, а више особа је приведено.

Градоначелник Сабо сматра да иза немира стоји Хрватска демократска заједница (ХДЗ), то јест да је то њен покушај да изазове немире по целој Хрватској и дестабилизује владу како би та странка што пре дошла на власт, преносе хрватски медији.

Председник ХДЗ-а Томислав Карамарко позвао је јуче владу да повуче одлуку о постављању двојезичних натписа у Вуковару, наводећи да је њихово постављање незаконито, преноси Танјуг. Карамарко је истакао да ХДЗ већ дуже време упозорава да се, према Уставном закону о правима националних мањина, двојезичне плоче могу постављати само ако не вређају дигнитет већинског народа, преноси Хина.

„Плоче се могу поставити једино ако доприносе разумевању, сарадњи и дијалогу већинског народа и националних мањина, што у Вуковару у овом моменту није случај. Изазивају гађење и вређају њихова осећања и то је неразумна одлука владе”, казао је Карамарко у Вировитици, позивајући хрватску владу да повуче одлуку, да искаже више разумевања и осећаја, и да омогући Вуковару да буде град посебног пијетета.

Карамарко је, такође, рекао је тренутак у ком се постављају табле непримерен.

„Ноћас је поскупело гориво, БДП нам је опет пао, уместо да се влада бави привредним проблемима и свима нама, па и Вуковарцима омогући бољи живот, они иду да вређају, не баве се оним што им је посао… баве се копањем по нашим свежим ранама”, рекао је председник ХДЗ-а.

Шовинистичко насиље у Вуковару осудили су Влада Хрватске, председник Иво Јосиповић, председник Српског националног већа и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац…

Хрватски министар управе Арсен Баук оценио је да је постављање двојезичних натписа у складу с ранијим најавама и договорима и да збивања у Вуковару имају политичке мотиве. Он је подсетио да су двојезични натписи постављени „тек на неколико места”, додајући да се примена одредби уставног закона уводи поступно и у складу са пописом становништва 2011. године, према којем Срби чине 33,3 одсто укупног становништва Вуковара.

„Језичке и културне разноликости су камен темељац Европске уније, али то спада у национална законодавства, па Европска комисија неће коментарисати догађаје у Вуковару, где су незадовољни грађани скинули плоче с двојезичним натписима”, изјавио је портпарол комисије Денис Абот, додајући да комисија разуме осетљивост таквих питања и позива на толеранцију.

—————————————————————

Јосиповић: Закони се морају примењивати

ЦЕТИЊЕ – Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је јуче, поводом догађаја у Вуковару у вези са двојезичним таблама, да свако има право на мирне протесте, али да је питање језика у Хрватској решено кроз Устав и Закон о правима националних мањина те да се Устав и закони морају поштовати, преноси Танјуг. „Све је, дакле, познато. Устав и закон треба примењивати. Они који мисле да нешто треба мењати нека артикулишу своје ставове кроз редовну процедуру, а не кроз насиље”, рекао је Јосиповић. „Апелујем на мир и ред. Апелујем да свако ко има шта рећи о било ком питању своје ставове артикулише у оквиру политичког система.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Не престају протести против ћирилице

* Обавезна поља