sonja-biserkoБЕОГРАД – Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко изјавила је да државни врх Србије против ње води кампању, а да се њен пристанак да сведочи у процесу по тужби Хрватске за геноцид третира као издаја, зато што Србија не жели да призна да је учествовала у рату, иако су данас на власти управо они који су тај рат водили.

Потврђући да је прихватила позив да сведочи и да у томе не види ништа спорно, Бисерко је навела да верује да је информацију о њеном пристанку у јавност пустио државни врх, с циљем да буде изложена притисцима и шиканирању.

Она је у интервјуу „Времену“ рекла и да постоји извесна разлика између начина на који је против ње вођена хајка у време Слободана Милошевића, или Војислава Коштунице и данас, кад је, како каже, у смислу притисака власт много опресивнија.

„Разлика је у томе што су у Србији данас на власти људи који су рат водили, који су за њега одговорни. Уосталом, председник државе Томислав Николић, био је на ратишту, први потпредседник владе Александар Вучић је као добровољац ратовао око Сарајева, шефу њихове некадашње странке Војиславу Шешељу суди се у Хагу за ратне злочине“, рекла је Бисерко.

Према њеним речима, било би добро ако би протагонисти историјских догађаја који су Србију довели ту где јесте објаснили зашто су се променили, јер би на тај начин добили и већу подршку и разумевање грађана.

Бисерко је указала да је циљ кампање против ње да буде приморана да оде из земље, али да није пријатно, тим пре што се, како је навела, њен пристанак да сведочи у процесу третира као издаја.

„При том, људи заборављају какав је био тај рат, заборављају тенкове који су одавде кретали на Вуковар, цвеће које су Београђани бацали на њих. Све се то занемарује, ставља у други план, како би се доказало да Србија није учествовала у рату“, рекла је она.

Бисерко је навела да нико из Србије није оптужен за рат у Хрватској и БиХ и да зато онај ко покуша да подсети грађане на оно што се деведесетих година дешавало на простору бивше Југославије бива проглашен „непријатељем народа“, „мрзитељем“ и „издајником“.

Осврнувши се на повлачење тужби, Бисерко је истакла да би то био знак сазревања политичара и друштава и корак ка успостављењу озбиљне регионалне сарадње и додала да верује да још има шансе да се тако несто деси.

Она је навела да је Хрватска као услов за повлачење тужби Србији поставила три захтева, које српски државни врх није прихватио, и оценила да Хрватска још чека одговор на постављена питања и да ће тужбе бити повучене, ако се тако нешто деси.

„Било би лепо ако би Николић, Дачић и Вучић јавности коначно отворено рекли шта је услов хрватске стране. Тим пре што су и Србија и Хрватска свесне да ће их такво суђење коштати“, рекла је Бисерко и додала да би процес могао нанати штету Хрватској тако што ви се отворило питање ратних злочина хрватске стране над Србима.

Бисерко је рекла да нема сумње да је ДС најодговорнија за „страшни парадокс да људи с таквим биографијама Србију воде у ЕУ“, уз оцену да је Србија после 5. октобра 2000. наставила рат другим средствима.

Говорећи о борби власти против корупције, Бисерко је рекла да се након годину и по дана све претворило у „фарсу и константну предизборну кампању“, која би Александра Вучића „требало да устоличи на место који заправо жарко жели – место новог неприкосновеног вође српског народа“.

„Зато цела прича делује тако лажно, трагикомично. Имам утисак да грађани полако схватају да од Вучићеве наводне борбе против корупције, осим пуке кампање и вештачког покушаја уздизања култа личности, нема ништа“, рекла је Бисеко и упитала да ли је ли до сад било епилога хапшења.

Она је рекла и да је радује што ЛДП није ушла у Привремени орган Београда, али и да не зна да одговори на питање да ли се најављује ближа сарадња СНС и ЛДП, чија је чланица Политичког савета.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Неустрашива Соња Бисерко биће сведок против Србије

* Обавезна поља