marko-milicev_fВест о хапшењу осумњиченог за убиству Луке Јовановића, Марка Милићева, објављена је у домаћим медијима. Према изјавама министра унутрашњих послова, Милићев је наводно ухапшен у Кини. Телепромптер.рс је раније писао о нелогичностима у вези са истрагом убиства. Међутим, и само хапшење Милићева у Кини изазива сумње, бар ако анализирамо изјаве министра Стефановића.

Прво, министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, води главну реч када је реч о истрази убиства Луке Јовановића. Уместо да посао сарадње са медијима и јавности обавља стручњак који лично учествује у самој истрази, главну реч у медијима води страначка личност у улози министра унутрашњих послова, Небојша Стефановић.

Да се присетимо, Стефановић је 18. августа одржао конференцију за штампу на којој је саопштио да је Марко Милићев осумњичен за убиство Луке Јовановића. Он је још напоменуо да се осумњичени у том тренутку налазио у Турској.

Ми очекујемо да ће у наредних неколико дана, то је сада ствар технике, Турска њега изручити и да ће он бити у нашим рукама – рекао је Стеафановић, који очекује да ће Милићев бити без проблема изручен Србији. (Блиц, 18.8.2014)

Дакле, према истрази полиције, а на основу изјаве министра, Милићев се 18. августа налазио у Турској.

На конференцији за штампу која је одржана 1. септембра поводом хапшења Милићева, министар унутрашњих послова изнео је у потпуности другачију причу.

Он је од 15. августа био у Кини. Ухапсили су га по потерници, а њему је тамо истекла и боравишна виза. У Турску је дошао 10. августа, летом из Београда за Истанбул, а у Хонконг је слетео 13. августа одакле је отишао у централну Кину, рекао је министар. (Блиц, 1.9.2014)

Ако је Милићев у Кину слетео 13. августа, зашто је министар 18. августа изјавио да се Милићев налазио у Турској?

Министар је на конференцији за новинаре тог 18. августа још додао:

Истрага је спроведена детаљно, имамо доста података везано за његово кретање и кретање других окривљених, који недвосмислено указују да је Милићев Марко (1981) починилац овог кривичног дела (Блиц, 18.8.2104)

Ако је истрага “спроведена детаљно”, како министар тврди, како је могуће да је полиција била уверена да се Милићев налазио у Турској, када је он тада већ увелико био у Кини?

Према писању медија, на конференцији која је одржана 1. септембра “министар није давао никакве детаље о хапшењу на конференцији за новинаре”.

Министру није био проблем да одаје детаље о истрази пре хапшења, на шта је јавност бурно реаговала и окривила министра за угрожавање истраге, али му је зато језик био под кључем када је требало да открије детаље после хапшења. Да ли ово има смисла?

На конференцији за штампу још је саопштено да се Милићев налази у Кини у притвору. Он је још додао “да је Милићеву у Кини истекла боравишна виза, а да је у тој земљи ухапшен по потерници коју је расписала Србија”.

Сада, да ли је Милићев ухапшен због прекорачења боравишне визе или због потернице коју је расписала Србија, није баш најјасније.

Зар не би било логично да је Милићев прво ухапшен на основу прекорачења боравишне визе, па тек онда, на основу провере, задржан у притвору јер је за њиме расписана међународна потерница?

marko-milicev 2

Ко је расписао другу потерницу?

Према речима извора “Политике”, Милићев је ухапшен због сасвим других разлога који су много озбиљнији од прекорачења боравишне визе.

Милићев је у Кини приведен по потерници која је за њим расписана због трговине наркотицима, а не због учешћа у саобраћајној несрећи зашта га терете српски истражни органи. Пошто се у Кини трговци наркотицима стрељају, Милић је молио тамошњу полицију да га пусти, објашњавајући им да он у Србији не одговара за недозвољену трговину наркотицима, већ за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, открива “Политикин” извор. (Политика, 2.9.2014)

Анонимни извор “Курира” је том листу испричао нешто другачију причу поводом хапшења Милићева због наркотика.

Милићев се највероватније уплашио да га полиција хапси због дроге. Као што је познато, због тог кривичног дела, трговине дрогом, у Кини је предвиђена смртна казна. Он је због тога кинеским полицајцима одмах признао ко је и објаснио због чега за њим трага српска полиција, открива извор Курира. (Курир, 2.9.2014)

Пажљиво тумачите реченичне конструкције изјава извора.

“Политикин” извор тврди да је за Милићевим још раније била расписана потерница и то због трговине наркотицима. (Ко је уопште расписао ту потерницу?)

Дакле, Милићев је трговац наркотицима, кинеске власти су га ухапсиле, он је тачно знао да га хапсе због дроге, али да га Кинези не би стрељали, он је признао да га полиција у Србији тражи због убиства, лаички речено.

Тврдње “Курировог” извора носе другачије значење. Милићев зна да се за њим трага због убиства у Србији. Међутим, он није био сигуран да ли су га ухапсили због убиства или због дроге, а знајући да може бити стрељан, Милићев је одмах рекао да га тражи српска полиција како би избегао стрељање, лаички речено.

Да ли уочавате разлику? Извор “Политике” не износи сумњу у то да ли је Милићев знао због чега је ухапшен, али “Куриров” извор изражава сумњу користећи реч “највероватније”.

Шта нам ово говори? Извор “Политике” јасно поништава тврдње министра Стефановића да је ухапшен због потернице коју је расписала Србија. Међутим, “Куриров” извор оставља простор за даљу интерпретацију. Да ли је ухапшен због убиства или због дроге. “Куриров” извор наговештава да је Стефановић можда у праву, а можда и није.

Сасвим је могуће да је “Курир” изјаву овог анонимног извора модификовао како се изјаве министар Стефановић не би у потпуности дисквалификовале.

Ако је Милићев ухапшен због трговине наркотицима на основу неке друге потернице, која је нама непозната, Кина има право да га задржи и да му суди по њиховим законима. Међутим, ако је ухапшен због потернице Србије, изручење не би требало да представља проблем.

Стефановић је изјавио да би Милићев требало да се нађе у Србији за “највише неколико недеља”. Веома неодређен временски период, сложићете се.

Експресна кинеска виза

Небојша Стефановић је изјавио да је Милићеву у Кини “истекла боравишна виза”.

Саобраћајна несрећа на Бранковом мосту се догодила 25. јула. Десетак дана после несреће, Милићева јенаводно зауставила српска полиција због украденог возила који је у том тренутку возио, пишу таблоиди. Он је затим пуштен јер се за њим тада није трагало.

Милићев је са својим пасошем, 10. августа одлетео за Истанбул. 13. августа је наводно слетео у Кину и већ 15. августа налазио се у централној Кини.

Интерполова потерница расписана је 19. августа.

Курир је 25. августа објавио текст у којем преноси речи неименованог извора који тврди да је Милићев био лоциран у Кини. Дакле, полицији је било потребно најмање 10 дана да га лоцира у Кини? Да ли је наша полиција заиста толико експедитивна?

nebojsa-stefanovic(3)

Разликовање појмова

Морамо разликовати два појма: боравишна виза (residency visa) и боравишна дозвола (resident permit).

Ако преко интернета покушате да претражите сајтове кинеских амбасада или конеских институција или стручне сајтове који се баве описом процеса добијања виза за путовања у Кину, наилазићете само на термин “ресидент пермит” (боравишна дозвола). Велика је резлика између визе и дозволе.

Претражили смо интернет у покушају да разјаснимо та два термина.

Најлакше је добити туристичку визу која подразумева један улазак у државу, или више, ако се поднесе захтев. Туристичка виза траје свега 30 дана.

Боравишну дозволу је много компликованије добити и процес траје дуже од процеса за добијање обичне визе.

Према речима Стефановића, Милићеву је “боравишна виза” (сматрамо да је тај термин погрешно употребио јер смо у упутствима наилазили само на термине “виза” и “боравишна дозвола”) истекла, па је затим уследило хапшење.

Милићев је наводно ухапшен у петак, 29. августа. Ако туристичка виза траје само 30 дана, ког дана је Милићев уопште добио визу?

Хајде да кажемо да је Милићеву виза истекла тачно у петак 29. августа, када су га кинеске власти и ухапсиле.

Рачунајући уназад од 29. августа, а имајући на уму да виза траје 30 дана, Милићев је туристичку визу за Кину добио 31. јула. То би значило да је Милићев одмах након убиства Луке Јовановића отишао до амбасаде Кине у Београду и поднео захтев за туристичку визу.

Имајући у виду то да је мало вероватно да је Милићев ухапшен истог дана када му је и истекла виза (29. августа), а не заборавите још папирологију и период чекања на одобрење визе, питање је када је Милићев уопште извадио визу за Кину?

Да ли је Милићев још пре убиства извадио и Турску и Кинеску визу или је још од раније имао кинеску визу или пак можда и боравишну дозволу на дужи периоду која је баш пред хапшење истекла?

У јавности се стиче утисак да је Милићев у Кину побегао због убиства Луке Јовановића. Међутим, узимајући у обзир да се несрећа догодила у петак, 25. јула у вечерњим часовима, Милићев је морао да сачека понедељак, 28. јула како би отишао до амбасаде Кине са захтевом за издавање визе.

Да би му виза од 30 дана истекла 29. августа, када је наводно ухапшен, Милићев је морао да добије визу 31. јула, четири дана од првог радног дана након убиства.

Узимајући у обзир да Милићев највероватније није ухапшен на дан када му је истекла виза (29. августа) и да је за визу било потребно сачекати неколико дана, долази се до закључка да је Милићев кинеску визу има још пре убиства.

Зашто се онда у јавности спекулише да је Милићев у Кину наменски побегао због убиства? Зашто се раније није знало да Милићев има и кинеску визу? Како је могуће да је наша полиција 18. августа тврдила да се он налази у Турској, када је већ увелико био у Кини?

Зашто се Милићев, након што не добио кинеску визу, возикао у украденом аутомобилу по Србији када га је зауставила полиција? Зашто одмах по добијању визе није напустио Србију?

Зашто је нарко-дилар Марко Милићев побегао баш у Кину где се стрељају трговци наркотицима?

Коначно, зашто се испостави да су званичне изјаве из полиције нетачне у односу на “анонимне изворе” из те исте полиције? Да ли ми то имамо једну званичну и једну анонимну полицију?


Извор: Телепромтер.рс

Коментари

5 Коментара на Неке нелогичности у случају хапшења Марка Милићева

Оставите коментар

Оставите коментар на Неке нелогичности у случају хапшења Марка Милићева

* Обавезна поља