Аустрија планира да шаље одбијене тражиоце азила у Србију, где ће плаћати за њихов смештај, а у складу са споразумом који су земље постигле пре годину дана. Споразум је, како се наводи, 24. априла 2019. са српским министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем потписао његов тадашњи аустријски колега Херберт Кикл, из крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО), која је тада била део владајуће коалиције, преноси Б92.

„Током моје министарске одговорности дошло је и до уговора са Србијом, где људе који су у Аустрији добили негативан одговор (на захтев за азил, прим. ДW) и морају да напусте земљу – али њихове државе не желе да их приме назад – шаљемо у једну другу земљу, наиме Србију, како би се успоставила разлика да ли неко овде (у Аустрији, прим. ДW) може бити легално или не.“

Тачно је тако рекао Херберт Kикл у емисији „У центру“ аустријског јавног сервиса ОРФ2 крајем септембра прошле године. Политичар Слободарске партије Аустрије је до маја био министар унутрашњих послова, док због афере „Ибица“ није пукла влада Слободараца и Аустријске народне партије старог-новог канцелара Себастијана Kурца.

ОРФ је пренео да Киклов наследник из Аустријске народне партије (ОВП) Карл Нехамер и даље остаје при том плану и споразуму, чије је постојање до сада било готово непознато и да то произлази из одговора Министарства на посланичко питање аустријске либералне партије НЕОС. У споразуму су као циљна група споразума и слања у Србију дефинисани „странци који илегално бораве у Аустрији, за које постоји правоснажна одлука о протеривању, ако репатријација у матичну земљу није могућа и постоји довољна веза са Републиком Србијом“.

ОРФ преноси и оцену Министарства унутрашњих послова Аустрије да је самом чињеницом да су мигранти у Аустрију дошли балканском рутом, задовољен услов да имају везе са Србијом. Министарство је саопштило и да је смештај одбијених азиланата у Србији замишљен у отвореној форми, што значи да они неће бити у центрима затвореног типа. Поред тога, Србија ће морати да поштује све међународне норме и да омогући несметан приступ хуманитарним организацијама.

Херберт Кикл – Фото: Танјуг/АП

На додатно питање агенције АПА да ли ће за странце враћене из Аустрије постојати посебан избеглички центар, или ће они бити смештени у постојећим установама, Министарство није могло да одговори, наводећи да је обавеза Србије да се побрине за уредни смештај миграната, пренео је ОРФ.

До сада у Србију још није пребачен ниједан азилант и о детаљима се још разговара, навело је Министарство, а тренутно није познато ни колико ће тај пројекат Аустрију коштати. Одговарајући на део питања о трошковима пројекта, Министарство је навело да „право постављања парламентарних питања не укључује и мишљења и процене“. Посланица НЕОС-а Штефани Криспер, која је поставила питање, изразила је незадовољство одговором.

„Оно што је (бивши) министар унутрашњих послова Кикл свима иза леђа покренуо, садашња тиркизно-зелена влада напросто и даље спроводи“, рекла је Крисперова агенцији АПА, додајући да је пројекат погрешан са аспекта правне државе и у моралном смислу.

Насловна фотографија: Ројтерс


Извор: Спутњик, Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Неки детаљи о мигрантском споразуму између Србије и Аустрије

* Обавезна поља