stefan-fileБУДИМПЕШТА – Састанак политичких лидера из Федерације Босне и Херцеговини, који је одржан у Будимпешти, завршен је без договора о моделу реализације пресуде „Сејдић-Финци“.

Међутим, европски комесар за проширење Штефан Филе је након разговора оценио да је дошло до напретка.

„Приметио сам напредак и политичку одлучност за хармонизацију ставова о моделу имплементације пресуде у случају „Сејдић-Финци“, рекао је Филе, преноси агенција Фена.

Филе је истакао да је решење овог проблема неопходно и додао да је убеђен да ће континуирани дијалог довести до изналажења модалитета за имплементацију пресуде.

„Намеравамо да наставимо ове разговоре на експертском нивоу, већ следеће недеље у Бриселу, а ако је потребно и на додатним консултацијама у БиХ“, закључио је Филе, саопштено је из канцеларије европског комесара за проширење.

Представници пет највећих хрватских и бошњачких странака из Босне и Херцеговине јуче су, уз посредовање посебног представника ЕУ у БиХ Петера Соренсена у Сарајеву након вишечасовног састанка, истакли да су приближили ставове због чега се очекивало постизање договора, наводи Фена.

Релаизација пресуде „Сејдић-Финци“, односно промена устава и изборног закона БиХ, представља основни предуслов да би та земља наставила процес приближавања Европској унији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема договора о случају Сејдић-Финци

* Обавезна поља