curkin SBЊУЈОРК – Савет безбедности УН поново је синоћ разматрао ситуацију у Украјини, а САД су понудиле нацрт резолуције којом би референдум о независности Крима био проглашен нелегалним, али је Русија најавила да ће уложити вето па је гласање о њој одложено.

Према наводима дипломата које преноси Ројтерс, резолуција би позвала земље да не признају резултате референдума на Криму, чији је парламент већ изгласао да жели да се припоји Русији.

Али Русија, једна од пет сталних чалница СБ УН са правом вета, јасно је ставила до знања да је против тог нацрта резолуције, па је одлучено да се гласање о њој одложи најкасније до суботе како би било времена за даље преговоре, наводи британска агенција.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер, рекла је новинарима после састанка, да је циљ резолуције да се промене намере Русије, „пре него што животи невиних буду изгубљени”.

Она је додала и да би резолуција „гарантовала мирно решење украјинске кризе, засновано на међународном праву и овлашћењима Савета безбедности да, када је потребно, осигурају безбедност и мир у свету”.

Пауерова је референдум на Криму описала као „организован на брзу руку и неоправдан”, оцењујући га као кршење суверенитета Украјине.

Она је додала да истиче време за мирно решење кризе и позвала Русију да послуша „знатно уједињене” гласове 14 чланица СБ УН и украјинског народа.

На седници је говорио и председник прелазне украјинске владе Арсениј Јацењук, који је оптужио је Русију за спровођење војне агресије, рекавши да за њу нема никаквог разлога нити основа и оценио је као неприхватљиву.

Јацењук је у рекао и да је уверен да Русија не жели рат и и позвао Москву да узме у обзир вољу народа и врати се дијалогу с Украјином.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин поручио је да Русија не жели рат због кризе у Украјини.

„Русија не жели рат, нити то желе Руси, а уверен сам и да Украјинци то не желе”, рекао је Чуркин, након обраћања Арсенија Јацењука.

Чуркин је критиковао процену западних сила о кризи у Украјини и ситуацији на Криму и поновио позицију Москве да је украјински председник Виктор Јанукович неуставно свргнут с власти.

Чуркин је стао у одбрану референдума на Криму, рекавши да проистиче из правног вакума у тој аутономној републици, који је настао као резултат „неуставног збацивања владе у Кијеву” прошлог месеца.

Неколико западних дипломата изјавило је да се нада да ће се Кина, која се придружила руском вету на три резолуције о Сирији 2011, овог пута дистанцирати од Москве.

„То би показало да је Русија усамљена, да већина Савета, укључујући и Кину, не стоји уз њу кад еје Украјина у питању”, рекао је један од дипломата.

Амбасадор Кине у УН Лиу Ђеји, рекао је да Пекинг позива обе стране на уздржаност и залаже се за решење кризе политичким и дипломатским средствима.

Британски амбасадор у УН Марк Лајал Грант позвао је Русију и власти на Криму да откажу гласање, рекавши да „слободан и поштен референдум никако не може бити одржан тамо где бирачи гласају на нишану оружја”.

Ово је била шеста седница Савета безбедности УН посвећена ситуацији у Украјини у последњих 12 дана, али ниједна није окончана конкретним договором или акцијом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема договора о Украјини у СБ УН

* Обавезна поља