skriljciОсам месеци од Мајдана, британско-холандска копанија Royal Dutch Shell пакује кофере: на граници Харковске и Доњецке области нема гаса из шкриљаца. Пресуда је коначна, без права на жалбу.

Копање и испитивање изворишта започето 2012.године, коначно је проглашено јаловим, после привременог престанка радова, које је било званично повезано са казненом операцијом кијевских власти. Испада да у току периода између „привременог“ престанка и одласка Shell није било никаквих радова. Можда је Shell од самог почетка радова, започетих 2012.године схватао да у Донбасу заправо нема оног што они траже. Украјина се налази у центру пажње САД већ око 17 година. „Геостратегија за Евроазију“ Збигњева Бжежинског отворено показује стремљење Америке да Украјину учини делом НАТО. Сва садашња порицања Вашингтона изазивају сумње. Како иначе објаснити америчку трку по Мајдану и испољавање алтруизма и беспоговорне љубави према Украјини?

САД ретко делују самостално. Усваком свом наступу они очекују подржку ЕУ. Вашингтон је одавно схватио колико Европа једноставно реагује на све њихове манупулације. Западни информативни мејнстрим покушава да убеди масе да Русија има немере да дестабилизује југоисток Украјине, тако што тамо шаље војнике и обавештајце. САД су убедиле европске лидер да се гас из шкриљаца баш налази на граници Харковске и Доњецке области. Манипулација се наставља: сада наводно гаса има на западу Украјине.

Престанак радова на испитивању и тражењу гаса из шкриљаца на југоистоку Украјине је уследило након низа догађаја, где је кључни био пад малезијског путничког авиона и дизање новог антиевропског Мајдана, који се налази у клинчу конфликта интереса олигарха Порошенка и олигарха Коломојског.

Чињеница да је малезијски авион био оборен од стране кијевске војске, сад је већ неоспорна, обзиром да је удар био извршен ракетом ваздух-ваздух. Исход овог случаја је подједнако обавијен мистеријом, колико и све околности катастрофе, јер анализа црних кутија није дала никакве резултате. Необјашњиве околности ове трагедије наводе на помисао о мартовском нестанку још једног малезијског путничког авиона типа Boeing. Закључак: авион је пао не тамо где је требало да падне, то јест на позиције војске верне режиму. Сценарио се окренуо против Кијева и последично против Вашингтона: многи експерти и новинари се питају какве су заиста биле околности катастрофе и могуће везе са ишчезавањем малезијског авиона у марту.

И тако, у Shell- у су почели да пакују кофере, јер је Вашингтон признао да је смишљени сценарио пропао? Није искључено. Али САД нису навикле да одустају, а „колатерална штета“- у овом случају Украјина, никада их није посебно бринула. Зато ће вероватно следећи корак бити покушај дестабилизације Русије изнутра. Европа наставља слепо да прати амерички диктат.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема шкриљаца у Украјини

* Обавезна поља