ljubosav-orbovic-branislav-canak-1БЕОГРАД — Лидери синдиката УГС Неависност и Савеза самосталних синдиката Србије саопштили су да неће наставити преговоре са владом о закону о раду и најавили протесте.

Бранислав Чанак и Љубисав Орбовић, су новинарима након састанка у седишту УГС-а рекли да ће први протестни скуп бити организован у Београду 23. јула, а уколико измене тог законског акта ипак уђу у скупштинску процедуру они ће, кажу, камповати испред зграде парламента.

Чанак и Орбовић се слажу да Влада Србије греши кад мисли да стране инвеститоре у Србију доводи јефтина радна снага.

То је, сматрају они, велика заблуда.

„Преговори су званично прекинути још 29. маја и све што је после тога уследило био је покушај преваре“, рекао је Чанак објаснивши да је и прексиноћњи састанак код премијера такође био покушај преваре, јер је на састанку договорено једно, а већ сутрадан на састанку Радне групе задужене за преговоре, саопштено нешто сасвим друго.

Он је подсетио да је на састанку са премијером договорено да ће се прихватити проширено дејство колективног уговора, али сутрадан то није учињено, већ је на састанку Радне групе представљено 16 нових чланова закона, које нико од представника синдиката није видео, а понуда је гласила – узми или остави.

„То нису преговори то је силеџијство. Донели су и рекли – потпишите ово“, рекао је Чанак.

Он сматра да су представници владе својим понашањем једнострано прекинули преговоре и да ће због тога синдикати радити оно што свуда у свету раде кад их неко онемогући да преговарају – покренуће штрајкове и протесте.

Орбовић је подсетио да ће протест 23. јула бити одржан на Тргу Николе Пашића, и то ће бити скуп упозорења, а уколико Закон о раду оде у скупштинску процедуру протести ће бити константни, донеће и шаторе и камповати преко пута парламента.

Он је подсето да овде није у питању само Закон о раду, већ и закони о приватизацији, пензијско инвлаидском осигурању и стечају.

„То нису реформски закони већ закони који урушавају права запослених у Србији. Те законе неко по аутоматизну доноси и пушта у јавност, без икаквих договора и сагласноти“, рекао је Орбовић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нема више преговора – следе протести Синдиката

* Обавезна поља