socijalno-ekonomski-savetБЕОГРАД – Седница Социјално-економског савета на којој би, како процедура налаже, требало да буде размотрен нацрт измена Закона о раду није још заказана, што значи да ове недеље не може бити одржана, па су најаве премијера Александра Вучића да ће тај закон већ ове недеље стићи у Народну скупштину – нереалне, а обећани рокови врло неизвесни, кажу у Савезу самосталних синдиката Србије.

Седницу Социјално-економском савета сазива његов актуелни председавајући Бранислав Чанак, може и на предлог неког од чланова Савета укључујући ту и министра за рад Александра Вулина, али пре седнице СЕС-а мора бити одржан његов колегијум, а између датума сазивања и датума одржавања мора проћи седам дана. После тога Закон, са усаглашеним или неусаглашеним спорним питањима, иде на Владу, па тек онда у Народну скупштину. „Значи да ће окончање целе процедуре бити померено до негде после 1. јула“, кажу у Савезу самосталних синдиката Србије. Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић чуди се да СЕС већ није заказан, ако је већ „то постављено као нешто што треба усвојити до краја јуна“.

Посебно питање је одржавање јавне расправе, коју Министарство рада жели да избегне везујући садашњу верзију измене Закона о раду са оном на којој је рад обустављен пре парламентарних избора. Представници синдиката за тако нешто неће ни да чују, пошто сматрају да сваки грађанин има право да каже своје мишљење о закону који се тиче толиких људи.

На питање да ли је члановима СЕС-а већ достављен текст нацрта измена Закона о раду, Атанацковић каже да је једну верзију добио 3. јуна, а другу 11. јуна, а у Савезу самосталних синдиката кажу да званично нису добили ниједну верзију, а она верзија која је у електронској форми достављена њиховим директним преговарачима окачена је на сајту СССС. „Министарство за рад се онда наљутило, па су и они окачили тај текст на свој сајт“, кажу у том синдикату.

У сваком случају: минимална плата и проширено дејство колективног уговора као отворена питања иду пред СЕС, а како сада ствари стоје и пред Народну скупштину.

Ко пише или бар инспирише кључна решења у Закону о раду и даље је неизвесно и о томе се међу директним учесницима у доношењу овог закона говори у пола гласа и не баш сасвим јасно. Према ономе што је из тих доста бројних разговора могао да закључи Данас, премијер Александар Вучић је по повратку из посете Немачкој социјалним партнерима дао до знања да су саговорници у Берлину изразили очекивање да се реформе у Србији убрзају и истакао да је Закон о раду један од врло битних реформских закона.

Данасови саговорници признају да им је у досадашњим разговорима набацивано много звучних светских институција и имена са извесним далеким назнакама о томе да притисак да се Закон о раду измени врше „те ММФ, те Меркелова, те амерички амбасадор у Београду Кирби“, а тек Америчка привредна комора – да се и не помиње. Овим притисцима се придаје различит значај: док се представници послодаваца благо на њих ослањају, представници синдиката их радије стављају у други план. „Не верујем да је Ангела Меркел улазила у детаље решења из Закона о раду, па то би било смешно, готово идиотски. Добро, можда се тиме баве неки њени сарадници на нижим нивоима, али то свеједно не би требало да буде фактор при избору решења, него да ми видимо шта је интерес наше земље“, каже један од Данасовим саговорника. Небојша Атанацковић, на не сасвим озбиљан начин, интерпретира наводну намеру синдиката да добију време да у Немачкој лобирају за промену мишљења тамошњих политичара о карактеру потребних измена у Закону о раду!

Чланови СЕС-а из реда синдиката очекују опет још по један састанак са премијером Александром Вучићем и министром за рад Александром Вулином, али ни ти састанци још нису заказани нити је сигурно да ће их уопште бити.

Чанак: Бурно ћемо реаговати

Председник Уједињених гранских синдиката „Независност“ Бранислав Чанак тврди да се предложеним изменама Закона о раду укида колективно преговарање и „убијају“ синдикати. Он је најавио да ће у среду, 25. јуна „Независност“ и СССС одржати седницу на којој ће се договорити како ће реаговати на предложене измене Закона о раду, али је додао и да ће то бити бурно. Он је оценио да ће „у Србији бити настављен процес поништавања права радника која су остварена у земљама развијеног капитализма“.

„Ми идемо на сасвим супротну страну – ка друштвима типа Бангладеша, Вијетнама, Јужне Азије, где нешколована радна снага без икаквих права за два долара прави патике“, рекао је Чанак. „Прошле недеље имали смо састанак са премијером и министром рада, Александром Вучићем и Александром Вулином, и изгледало је да смо се договорили да помогнемо у смањењу притисака из Немачке да се усвоји Закон о раду, а сада нам се иза леђа хитно усваја тај закон“, рекао је Чанак. Бета

О лизингу ни реч

О ангажовању радника на лизинг неће бити ни речи у Закону о раду. Синдикати сматрају да би то питање требало да буде решено Законом о запошљавању. Као што је Данас већ писао, инспекција рада је пре неколико месеци доставила Сектору за рад Министарства рада документацију о регистрованој пракси лизирања радника са захтевом да се Министарство одреди о томе да ли агенције за запошљавање, које се и тиме баве, крше закон или не. Према информацијама које су достављене Савезу самосталних синдиката Србије, контролом око 12.000 уговора утврђено је да се у око 9.000 ради о наводној обуци радника, која траје годинама.

ДС – Зашто СНС усваја Закон о раду   без јавне расправе

Демократска странка поново је синоћ упитала напредњаке зашто усвајају Закон о раду без јавне расправе.

У одговору на раније саопштење Српске напредне странке (СНС) у коме су напредњаци поручили Бојану Пајтићу да ће демократе уколико не престану да критикују актуелну власт, изгубити и садашњих шест одсто подршке грађана и нестати са политичке сцене, Пајтић је запитао – да ли тако замишљају демократију у Србији.

Пајтић, како је наведено у саопштењу ДС, наводи да се већ два дана из новосадског одбора и централе СНС такмиче ко ће више и грубље да га увреди.

Пајтић истиче да грађане Србије у овом тренутку највише занима Закон о раду и зато понавља питање зашто се тај закон усваја без јавне расправе.


Извор: Данас, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка нам пише и Закон о раду

* Обавезна поља