merkelБЕРЛИН – Због тврдњи које је недавно изнео бивши сарадник ЦИА Едвард Сноуден, Немачка раскинула пакт о обавештајној сарадњи са САД и Великом Британијом из периода Хладног рата. Раскидање споразума је последица дебате о заштити приватности, саопштио шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле. Посматрачи, међутим, тврде да је реч о симболичком потезу без практичних последица.

Немачка је раскунула пакт о обавештајној сарадњи са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом из периода Хладог рата, као одговор на тврдње које је недавно изнео бивши сарадник Централне обавештајне агенције (ЦИА) Едвард Сноуден да САД надзиру комуникацију грађана целог света.

Немачка канцеларка Ангела Меркел разговарала је о том питању са америчким председником Бараком Обамом у јуну током његове посте Берлину. Међутим, опозиционе партије су захтевале прецизне одговоре о размерама прикупљања обавештајних података усмерених ка Немачкој и њеним грађанима, пренео је АФП.

Владини званичници су инсистирали да САД и Британија никада нису добиле дозволу да прекрше строге немачке законе о заштити приватности. Ипак су навели да, на основу споразума из шездесетих година САД, Британија и Француска имају право да траже од немачких власти да изводе обавештајне операције у Немачкој, са циљем да заштите своје војнике који су стационирани у тој земљи.

„Раскидање административног споразума, на чему смо радили током протеклих недеља, је неопходна и исправна последица недавне дебате о заштити приватности“, навео је у саопштењу немачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле.

С друге стране, немачки званичник, који је захтевао да не буде именован, изјавио је да раскидање пакта неће имати никакве практичне консеквенце.

Према његовим речима, то је симболички потез, јер тај споразум није спровођен од окончања периода Хладног рата и нема утицаја на тренутну обавештајну сарадњу између Немачке и њених савезника из НАТО.

Неименовани немачки званичник је рекао да Немачка тренутно разговара са Француском око раскидања истог пакта постигнутог и са том земљом у време Хладног рата.

Портпаролка Америчке амбасаде у Берлину Рут Бенет потвдила је да је дошло до раскидања споразума о обавештајној сарадњи из периода Хладног рата између Немачке и САД, али није желела да да никакав коментар.

АФП за сада није успео да контактира званичнике из Британске амбасаде у Берлину.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка раскида пакт о обавештајној сарадњи

* Обавезна поља