nemacka bankaБЕРЛИН – Немачка централна банка вратиће до 2020. године на територију земље укупно 674 тоне злата које сада чува у Њујорку и Паризу, рекао је представник банке.

Он је рекао да Бундесбанка неће моћи да прати раније најављен план за враћање племенитих метала у Немачку. То, наводно, спречавају неки „мистериозни разлози“, пише лист Ханделсблат.

Представник Бундесбанке је писање назвао неоснованим.

Планове о враћању у земљу дела златних резерви, Бундесбанка је први пут објавила средином јануара прошле године. Према тим плановима, у наредних шест година биће враћено око половине укупног немачког злата, чије залихе достижу 3.400 тона.

Немачка федерална банка је те планове почела да реализује 2013. године, када је у земљу враћено 37 тона злата, вредности 1,1 милијарду евра.

У 2012. години Бундесбанка је објавила детаљне податке о месту чувања својих златних резерви, чија се укупна вредност процењује на више од 150 милијарди евра. Од тога је 1.536 тона злата (45 одсто) у том моменту било смештено у Систему федералних резерви САД, 450 тона (13 одсто) у Банци Енглеске, а 374 тона (11 одсто) у Банци Француске.

Око трећине тих златних резерви (1.036 тона, или 31 одсто) Бундесбанка је у чувала у својим трезорима у Франкфурту на Мајни.

Немачка је почела да формира своје златне резерве 1951. године. У току хладног рата злато је куповала у Њујорку, Лондону и Паризу, где га је и остављала на чување, због страха од совјетске инвазије.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка враћа своје злато из иностранства

* Обавезна поља