После четири месеца политичког застоја у Немачкој, у среду је коначно постигнут договор о коалиционом уговору између Меркелине Хришћанске демократске уније (CDU) и Шулцове Социјалдемократске партије (SPD).

Странке CDU, CSU и SPD су постигле договор о томе како ће изгледати коалициони уговор, чиме је отворен пут ка формирању треће узастопне, а четврте у историји Немачке тзв. ,,велике коалиције“.

Коалициони уговор сада морају да одобре чланови SPD, њих око 450.000, на унутарстраначком референдуму, који ће, највероватније бити одржан за три недеље. Избори у Немачкој одржани су 24. септембра прошле године и на њима је CDU освојила 32,9 одсто гласова, што није било довољно да самостално формира владу, па се кренуло у коалиционе договоре.

У нацрту коалиционог споразума који су јуче постигле водеће партије у Немачкој стоји да је та земља ,,веома заинтересована“ за добру сарадњу са Русијом.

,,Немачка је веома заинтересована за добре односе и блиску сарадњу с Русијом у циљу обезбеђивања мира и решавања међународних изазова“, наводи се између осталог у нацрту коалиционог споразума CDU/CSU и SPD.

,,Русија је наш највећи европски сусед, са којим желимо да гарантујемо мир у Европи, интегритет националних граница и сувереност свих држава на темељима принципа ОЕБС-а“, наводи се у документу објављеног на сајту CDU.

Истовремено се констатује да постији велики потенцијал за економску размену и у цивилном сектору. ,,Због тога жалимо што је руска политика, укључујући стање људских права, направила велики корак уназад. Русија крши европски мировни поредак незаконитом анексијом и интервенцијом у источној Украјини. Актуелна спољна политика Русије захтева од нас посебну обазривост“, поручује се у коалиционом споразуму.

Додаје се да ће Немачка, заједно с Француском, наставити да улаже напоре да се реши сукоб у источној Украјини и примене споразуми из Минска. У средишту тих напора, како се наводи, је најпре придржавање примирја на истоку Украније, као и повлачење свог тешког наоружања и свих наоружаних јединица са те територије. Тај развој треба да прати мисија УН, а Русија и Украјина имају обавезе из споразума из Минска.

,,У спровођењу споразума из Минска, спремни смо да ублажимо санкције и ступимо у дијалог с европским партнерима“, наводи се у документу. Наводи се и да се Немачка држи визије ,,заједничког економског простора“ од Лисабона до Владивостока, од којег могу имати користи обе стране и цела Европа.

,,Циљ наше политике према Русији остаје повратак на односе засноване на узајамном поверењу и мирном помирењу интереса, што омогућава блиско партнерство“, наводи се у документу у којем је најављено да Немачка намерава да повећа средства за сарадњу цивилног друштва са земљама источног партнерства и Русије, између осталог и у оквиру Санктпетербуршког дијалога.

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка жели сарадњу са Русијом

* Обавезна поља