uvidjajБЕОГРАД – Страни држављанин који је тешко повређен током ноћи у Београду оперисан је у Ургентном центру Србије и његово здравствено стање још увек је тешко, изјавио је Танјугу помоћник директора те здравствене установе Душан Јовановић.

Он је у Ургентни центар довежен са тешким повредама главе и телесним повредама, а имао је крварења у можданим овојницама.

„Оперисан је и за сада је његово стање тешко, али се надамо да ће бити добро”, рекао је Јовановић.

Страни држављанин, који је учествовао на београдској конференцији о правима ЛГБТ популације, ноћас око 3.00 сата у тучи у Бранковој улици задобио је тешке повреде, изјавила је раније портпарол Хитне помоћи др Нада Мацура.

Из МУП-а Србије саопштено је да је београдска полиција на терену и да интензивно ради на утврђивању тачних чињеница овог напада, како би што пре пронашла починиоца.

Припадници ЛГБТ кренули у протестну шетњу

Учесници дводневне конференције „Будућност припада нама -ЛГБТ права на путу ка приступању ЕУ” кренули су у протестну шетњу због ноћашњег напада на немачког држављанина у Бранковој улици.

Учесници ће се кретати од хотела „Метропол” где је конференција па до Скупштине Србије.

Представница ЛАБРИС-а Јованка Тодоровић је на ванредној конференцији за новинаре рекла да се инцидент догодио ноћас између два и три сата у Бранковој улици, да је тешко повређен немачки држављанин и да је дводневна конференција до даљњег отказана.

„Његово стање је критично, знамо да има тешка оштећења мозга”, рекла је Тодоровић и додала да је имала позив министра полиције Небојше Стефановић, да се ради на расветљавању овог случаја и да је укључена и криминалистичка полиција.

Јаке полицијске снаге обезбеђују дводневни скуп и они ће пратити учеснике протеста до Скупштине и назад.

Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм рекао је да је узнемирен вешћу коју је примио о повреди немачког држављанина и додао да још увек није познато шта се тачно ноћас догодило.

„Наше мисли су са жртвом и надам се да ће се опоравити без трајних оштећења”, рекао је немачки амбасадор.

Амбасадор је рекао да га је звао министар полиције и да му је рекао да је због овог случаја веома узнемирен и да му је жао, као и да је ово најтеже дело у последње две године.

Он је рекао да ће у 13 сати посетити повређеног држављанина и да ће учествовати у данашњој шетњи.

Стефановић: Сви странци добродошли у Београд, осуда напада

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најстроже осудио је напад на немачког држављанина Д.Х. (27), који се рано јутрос догодио на Зеленом венцу, а који је том приликом задобио тешке телесне повреде и наредио интензивну истрагу, саопштио је МУП.

„У нашу земљу и у наш Београд добродошли су сви странци и људи који доносе добру вољу, позитивну енергију и свој новац. Нећемо дозволити да се овакве ствари догађају некажњено и, као и што смо и до сада ухапсили починиоце најтежих кривичних дела, исто тако ћемо ухапсити и нападаче на немачког државњанина”, поручио је министар.

„Наредио сам интезивну истрагу како би се починоци овог догађаја што пре привели правди. Поред београдске полиције укључио сам у истрагу и искусне професионалце Управе криминалистичке полиције”, изјавио је министар, наводи се у саопштењу МУП-а.

Вилхелм: Верујем да ће полиција учинити све да нађе нападача

Немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је да је веома узнемирен вешћу о синоћњем инциденту у коме је повређен немачки држављанин, али да верује да ће Влада Србије и полиција урадити све на расветљавању овог случаја и да се починилац што пре нађе.

Он је на ванредној конференцији пред почетак шетње ЛГБТ организација рекао да се не зна тачно позадина овог дела и да ли је претходно дошло до свађе и зашто је починилац то урадио.

„Ако је тачно да је нападач рекао да не жели странце у Србији, дело добија нову димензију ксенофобије и мора да се посматра у другачијем светлу”, нагласио је амбасадор Немачке.

Он је додао да га је звао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, да му је рекао да је веома узнемирен и да му је жао због инцидента који се догодио.

„Министар полиције је рекао да ће ангажовати специјалне јединице криминалистичке полиције која ради на расветљавању тешких кривичних дела”, рекао је Вилхелм.

Он је додао да је од министра Небојше Стефановића добио уверења да ће полиција урадити све да се ово дело што пре расветли, а починилац ухапси.

„Стефановић ми је рекао да је ово најтеже дело у последње три године као и да су на том месту постављене камере, што ће полицији олакшати рад”, рекао је амбасадор.

Он је рекао да има поверење у Владу Србије и полицију, да ће учинити све на расветљавању овог слуцаја и да се починилац ухвати.

Вилхелм је додао да ће повређеног обићи у Ургентном центру.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачки учесник ЛГБТ конференције у тешком стању

* Обавезна поља