kori udovickiБЕОГРАД – У очекивању економских мера Владе једино што је у овом тренутку познато је да ће до краја године бити донет закон о платама у јавној управи.

Ипак запослени у јавном сектору остаће једини са сигурним радним местима у 2014. години.

Поред бројних економских мера које Влада мора донети чини се да је рационализација удобних канцеларијских радних места највећи изазов. Анализа система државне и локалне управе трајати до краја ове године.

Јавна управа је сложена, неефикасна и прегломазна и представља кочницу за бизнис а неоправдане трошкове за државу. Због оваквих порука Владе већ месецима брине око 29 хиљада запослених у државној управи и око 60 хиљада општинских радника.

Судећи према речима Кори Удовички да ће до краја године трајати припреме за реформу, у јавном сектору неће бити отпуштања 2014. Међутим већ је јасно да ће неизвесна бити радна места у бројним агенцијама које су никле претходних година.

„Нешто је наслеђено а није реформисано и да не знамо више шта им је функција а са треће стране био је и онај који се прошверцоаво да на пример има згоднији положај у свом функционисању него да функционише у систему. Ми то морамо пажљиво да проанализирамо. Не бисмо хтели да одједном позатварамо агенције и тиме уништимо капацитете који су били потребни“, каже министарка Кори Удовички.

Бивши премијер Мирко Цветковић признаје да у његово време није довољно учињено.

„Мени се чини да је рађено на управи, наравно није довољно, рађено је и на другим стварима – није довољно“, каже Мирко Цветковић, бивши премијер Србије .

„Ја могу да кажем да је прилично, прилично урађено наравно није могло да буде све. Када погледате колико је институција формирано за време моје владе, колико смо крупан искорак направили у тим реформама. Али да ли их има превише ево имате нову владу већ две и по године скоро ради она је вероватно укинула оно што је сматрала за сувишно“, каже Цветковић.

Оно што ће запосленима у јавној управи ипак бити познато до краја године јесу критеријуми за одређивање зарада.

„Закон о платама има за циљ да зараде свих у јавном сектору учини јасним. Да неко не може да каже плата ми је оволика, а да у ствари има и неку симулацију и додатак и још је у некој комисији“, каже удовички.

Смањење зарада је неминовно, каже Кори Удовички, а степен снижења одредиће Министарство финансија прво јесењим ребалансом, а затим и буџетом за 2015. годину.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Неминовно смањење плата у јавном сектору

* Обавезна поља