Nemacka-BritanijaБЕОГРАД — Није истина да се Немачка и Велика Британија залажу да се почетак преговора ЕУ и Србије одложи за март, кажу за Данас немачки и британски дипломатски извори.

Поводом изјаве српског премијера да „постоје незваничне иницијативе неких земаља“ да се међувладина конференција Србије и ЕУ о почетку преговора одржи у марту а не у децембру или јануару, при чему је прецизирао да се „Немачка и Велика Британија залажу да се конференција одложи за март“, добро обавештени саговорници Данаса су изричити у ставу да то није тачно.

Они су за овај београдски дневник, такође, навели да не знају откуд премијеру Ивици Дачићу таква информација.

„Не знамо како је премијер Дачић дошао до таквог сазнања. То, једноставно, није истина. Претпостављамо да се ради искључиво о унутрашњој политици, о неким страначким играма, можда у сусрет кампањи за ванредне изборе, али у Дачићеву мотивацију не можемо да улазимо”, гласи практично идентична изјава извора листа „Данас“ из немачких и британских дипломатских кругова.

Британци истичу да што се њих тиче, уколико власти у Београду испуне услове Европског савета, међувладина конференција ЕУ и Србије може да се одржи и 20. децембра. Немци, међутим, подсећају на став Бундестага, који је обавезујући за владу у Берлину, да преговори са Србијом не могу почети пре јануара. Оно што и једни и други поручују јесте да март ни у званичним ни у незваничним разговорима са српском страном није помињан.

„Не знамо зашто званичници Србије, у овом случају Ивица Дачић, тако често погоршавају ситуацију своје земље и, колоквијално говорећи, пуцају себи у ногу”, заједничка је оцена саговорника нашег листа.

Сузана Грубјешић, потпредседница УРС и некадашња вицепремијерка задужена за европске интеграције, за Данас кратко каже да „прича о одлагању прве међувладине конференције за март у Дачићевој интерпретацији подразумева и одлагање ванредних парламентарних избора”.

Јово Бакић, социолог, каже да му помало чудно делује да Дачић с таквим изјавама излази у јавност. „Мислим да су до њега стигли неки незванични сигнали који иду у том правцу. Иако немам нимало симпатија према Дачићу, верујем да се с тим не би играо зарад стицања ситних политичких поена, јер је довољно интелигентан да зна да ће га демантовати ако не говори истину”, истиче Бакић.

Оно што свакако не олакшава позицију Србије у сусрет одређивању датума међувладине конференције са ЕУ јесте одлука лидера Јединствене Србије Драгана Марковића Палме да немачкој канцеларки Ангели Меркел пошаље фотографију бомбе из Другог светског рата која је недавно ископана у Београду с поруком „Ако су ваши преци бацали бомбе на Југославију, убијали српски народ, надамо се да ви, њихови потомци, имате другачије мишљење и нећете кочити Србију да уђе у ЕУ”.

Немачки дипломатски извори овог листа кажу да оваква политика једне од владајућих странака у Србији, коалиционог партнера СПС, „неће остати непримећена у Берлину”. „Нећемо правити дипломатски скандал, али свакако да поруке попут поменуте не доприносе добрим односима две земље”, кажу саговорници листа „Данас“, док Драган Марковић Палма није желео да коментарише ова сазнања листа.

Хенри Боне, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер (КАС) у Београду, истиче да иницијатива Палме и ЈС неће привући значајнију пажњу у Берлину, с обзиром на то да тамо још није формирана нова влада, а да су на спољном плану у фокусу криза еврозоне, ситуација у Украјини и последице америчке шпијунске афере.

„Ипак, уочи очекиване одлуке Европског савета 20. децембра, стиче се утисак да је од суштинске важности да Влада Србије има јединствену позицију и да не толерише провокације. Све до тог дана ће остати отворено да ли ће бити донет закључак да је Србија спремна да почне преговоре, па негативни новински наслови могу да буду контрапродуктивни“, упозорава директор КАС, фондације блиске Демохришћанској унији, чији лидер је канцеларка Меркел.

Званично

Немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм изјавио је да „није чуо” за могућност да се почетак преговора о чланству Србије у ЕУ одложи за март, како тврди премијер Ивица Дачић. „Нисам чуо то за март… Нема нових услова“, рекао је Вилхелм одговарајући на питања новинара.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Немци и Британци демантују да су за одлагање преговора

* Обавезна поља