Hans peter ulhБЕРЛИН – Британски премијер Дејвид Камерон је, својим претњама о напуштању Европске уније ако европски федералиста Жан-Клод Јункер буде изабран за шефа Европске комисије (ЕК), изгледа, наљутио немачке политичаре који од канцелара Ангеле Меркел траже да не попусти уценама Лондона и потврди подршку Јункеру.

Ханс-Петер Ул, експерт за спољну политику баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), „сестринске“ партије Хришћанко демократске уније (ЦДУ) канцелара Меркелове, чији су посланици најбројнији у новом сазиву ЕП, предложио је, после Камеронових изјава, да се чак узме у обзир и могућност изолације Велике Британије.

„Ако Британци размишљају о сопственом путу и желе да напусте ЕУ, онда молим лепо“, рекао је Ул овог викенда немачким медијима, нагласивши да би то, до душе, била штета за ЕУ, али „сигурно још већа за Британце“.

И из редова Социјалдемократске партије Немачке (СПД) врши се притисак на Меркелову да изнесе јасан став о Јункеру, као будућем председнику ЕК и да не попусти притисцима Лондона у свађи око будућег шефа ЕК.

Шеф посланичког клуба СПД у Бундестагу Томас Оперман рекао је да „не види разлог зашто Јункер не би требало да буде шеф ЕК“.

Поводом претњи из Лондона да би Велика Британија могла да напусти ЕУ, уколико Јункер постане шеф ЕК, Оперман је рекао да ЕУ-уговори не предвиђају никакву вето-позицију за Велику Британију, а слично као и он, реаговала је и генерални секретар СПД Јасмнина Фахими, захтевајући од Меркелове одлучност.

„Била би фарса ако би Европа дозволила уцену од онога (Камерон) који не разуме Европу и делује против европских успеха, како би себе национално профилисао“, рекла је Фахими и јасно нагласила да британски премијер Камерон не сме одређивати у ком правцу ће ићи ЕУ, док је бивши министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих (ЦСУ), међутим, оценио да будуцћи шеф ЕК мора уживати и поверење Лондона и зато предложио Јункеру да разреши спорне ствари са својим критичарима.

Сам Јункер рекао је да Европа не сме дозволити да буде уцењена и изразио уверење у свој избор, тврдећи да га подржава велика вецина шефова држава и хришћанско-демократске и социјалистицке владе.

И Меркелова је, после одуговлачења, први пут у петак рекла да подржава Јункера, као и шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер (СПД).

Када је реч о избору шефа ЕК, уговори ЕУ предвиђају да шефови држава или влада земаља ЕУ предлажу ЕП кандидата, узимајући при том у обзир резултате гласање за ЕП, на којима су овај пут, 25. маја, европски конзервативци ЕВП постигли најбољи успех.

Кандидат затим мора да добије већину посланичких гласова.

Камерон је и раније најавио да ће 2017. одржати референдум о чланству Велике Британије у ЕУ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Немци о Kамеруновој изјави

* Обавезна поља