nato-glas rusijeБРИСЕЛ – „Руска агресија на Украјину“ довела до међународне изолације Русије и до прекида сарадње, пише на сајту НАТО-а. Истакнуто да оптужбе Москве игноришу напоре које је алијанса уложила у изградњу партнерства са Русијом.

НАТО је објавио документ којим објашњава своју позицију према низу оптужби Русије на рачун Алијансе, наводећи да су засноване на погрешном тумачењу чињеница и да игноришу напоре које је НАТО уложио у изградњу партнерства са Русијом, преноси Танјуг.

У документу објављеном на сајту НАТО-а наводи се да је „руска агресија на Украјину“ довела до међународне изолације Русије, укључујући потпуни прекид практичне сарадње НАТО са Русијом.

Одговарајући на руске критике у вези са легитимношћу војних акција НАТО снага на Косову, Алијанса наводи да су операције око Косова уследиле након годину дана интензивних напора УН и Контакт групе, чији је члан била и Русија, како би се нашло мирно решење.

„Савет безбедности УН је у неколико прилика означио етничко чишћење Косова и све већи број избеглица као претњу по међународни мир и безбедност“, тврди НАТО и објашњава да је операција покренута упркос одуству одобрења Савета безбедности како би се „спречило масовно кршење права и убијање цивила“.

Након ваздушне акције, накнадна операција коју је предводио НАТО и мисија КФОР, која је у почетку укључивала и Русију, била је под мандатом УН и у складу са Резолуцијом 1244 са циљем да се обезбеди сигурно окружење на Косову, пише у документу.

То је довело до готово десетогодишњег периода дипломатских активности , под окриљем УН, да би се пронашла политичка солуција и решио коначни статус Косова, како је то прописано Резолуцијом УН 1244.

Операција на Косову споведена је након исцрпних дискусија у којима је учествовала целокупна међународна заједница како би решила дуготрајну кризу, наводи НАТО.

„Русија заобишла међународну заједницу“

На Криму, где не постоје докази о кризи и нема покушаја да се преговорима дође до било каквог решења, Русија је заобишла читаву међународну заједницу, укључујући УН, и једноставно окупирала део територије друге земље, тврди се у документу НАТО-а.

Русија тврди да је анексија Крима оправдана мишљењем Међународног суда правде о независности Косова, а руски лидери наводе да је преседан за такозвану декларацију о независности Крима управо мишљење тог суда о Косову. Међународни суд правде је, међутим, јасно навео да њихово мишљење не представља преседан, наводи НАТО.

Суд је саопштио да му је постављено „уско и специфично“ питање о независности Косова при чему то не би покрило шире легалне консеквенце те одлуке.

Суд је нагласио околности у којима би тежње за независношћу биле илегалне. То би подразумевало „да су повезане или би могле бити повезане са незаконитом употребом силе“, каже НАТО у свом документу.

Пример за „незакониту употребу силе“ била би инвазија и окупација суседне земље – управо оно што је Русија учинила.

Уз то, процес који је водио проглашењу независности Косова трајао је годинама и водиле су га УН. Све те чињенице Русија превиђа, наводи НАТО.

У документу Алијанса коментарише и тврдње Русије у вези са обећањем НАТО да неће спроводити политику ширења у источној и централној Европи и да неће стварати војну инфраструктуру близу граница са Русијом нити стално тамо распоређивати трупе.

„Таква обавеза није била преузета“, поручују из НАТО-а и додају да би такво обећање, да је било дато „требало да буде писмено формулисано у виду званичне одлуке свих чланица НАТО“.

Из Алијансе одбацују и тврдње Русије да су игнорисали њену забринутост у вези са противракетном одбраном, напомињући да су, напротив, стално тражи могућности сарадње с Русијом у области ПВО.

Како се наводи у документу, руски независни војни експерти јасно су указивали да програм ПВО НАТО није могао да представља никакву претњу за Русију нити да смањи ефикасност њених стратешких снага за одвраћање.

„Руска влада користила је ПВО као изговор за оптужбе, а не као могућност за партнерство“, сматра НАТО.

ceopom istina za FB (2)Коментар Центра за откривање политичких манипулација (ЦЕОПОМ)

Превасходни циљ овог пропагандног памфлета НАТО-а јесте да се  масовном употребом у медијима заустави критичко преиспитивање стварне улоге НАТО-а  као независног политичког фактора, која се појавила у јавности земаља чланица Алијансе након изношења руских аргумената за своју подршку праву Кримљана на самоопредељење. Свакако да је писмо две стотине немачких интелектуалаца Владимиру Путину у коме дају подршку његовој антиглобалистичкој политици, медијски најзначајнији догађај у овом смислу, али ту је и подршка низа парламентарних странака у европским земљама и њихових лидера, какву креатори Новог светског поретка нису очекивали. Отуда овим „саопштењем“ покушавају да оправдају прекрајање граница које су сами започели.

Сам текст углавном је заснован на техници „замене теза“ и „усмеравања полуистина“ па га можемо сматрати манипулативним садржајем, који има јасне пропагандне циљеве.

ЦЕОПОМ указује на неколико примера очигледних манипулација:

1. Пре свега НАТО игнорише чињеницу да Косово никада није било самостална држава, а у саставу Србије било је увек када није било под окупацијом земаља које су нападале на Србију (Турска, нацистичка осовина и сл). Крим је неупитно био део Русије до 1954 године, када га је један комунистички лидер (Хрушчов), иначе Украјинац, припојио Украјини!

2. Напори Контакт групе у вези Косова, који се помињу у тексту, увек су пропадали због одбијања шиптарске стране да прихвати да је Косово део Србије и инсистирања на третирању Косова као самосталне државе. Будући да су НАТО чланице охрабривале овакав став, који је Србији морао бити апсулутно неприхватљив, јасно је да су „напори“ Контакт-групе били само фарса која је припремала терен за употребу силе.

3. Везано за „етничко чишћење“ ЦЕОПОМ истиче да су масовни покрети становништва забележени тек након НАТО агресије на СР Југославију, а да је пре тога било организовано пар медијских представа на територији Македоније и Албаније у којима је углавном учествовала албанска популација из тих држава, а не са Косова. Такође се показало да је догађај у Рачку, који је био непосредни узрок агресије на СРЈ, потпуна манипулација.

4. Термин „међународна заједница“ у НАТО тумачењу очигледно подразумева само оне земље које су њихове чланице, или су постале марионете Новог светског поретка. У том контексту прича о десетододишњим покушајима да се реши статус Косова у оквиру Резолуције 1244 такође је фарса из које се Русија на време повукла. „Међународна заједница“ је од почетка рушила Резолуцију 1244 кроз активности квинте, Ахтисаријев план, „Пријатеље Косова“ и остале паралелне механизме ван деловања УН. За сво то време систематски је вршен прогон српског становништва са Косова, уз игнорисање овог проблема од стране НАТО-а и онога што он подразумева под „међународном заједницом“. Стотине злочина над Србима остало је нерасветљено током мисије КФОР коју сачињавају НАТО војници.

Ниједан такав случај није се догодио на Криму.

5. Лаж је да су УН водиле процес који је довео до проглашења независности Косова. Никакав такав процес није постојао. Основ за проглашење косовске независности је Ахтисаријев план који никада није прихваћен у Савету Безбедности УН.

6. Најобичнија је глупост термин „уско и специфично питање“ везано за мишљење међународног суда правде о Косову. Када се доносе правне одлуке и преседани они увек остају као водиље за наредне случајеве, што је и темељ чувеног аглосаксонског права.

7. Термин „руски независни војни експерти“ који су наводно указивали да ПРО није претња Русији такође је очигледан пример функционисања медијске манипулације, коју НАТО константно употрељава. Шта је то „независни војни експерт“? Ко је он и ко га плаћа? Где и како врши своје „експертизе“? … Наравно да они овде мисле на своје плаћенике из руских НВО, налик на оне који још ув ек вршљају у Србији, али којима је Путин поткресао крила.

8. И најзад, констатација да нема трагова нити потписаног документа о НАТО обећању да се неће ширити на Исток, према Русији, иако постоји безброј изјава и политичара земаља чланица и НАТО званичника о томе. Али, нека им буде, никада нису ништа обећали…

Дакле, хоће да се шире! Е, па онда је све дозвољено и легитимно!

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Одговор НАТО-а и коментар ЦЕОПОМ-а

* Обавезна поља