hilari-tramp-2Први пут у историји САД 8.новембра 2016. бирачи ће добити потпуно нежељеног председника. Крајем лета 60% Американаца је и против Хилари Клинтон, и против Доналда Трампа. Како би привукли себи што више присталица оба кандидата без  предаха раде под паролом, која је за САД потпуно непозната: „Ни дана без скандала“. Тим пре, што госпођа Клинтон упорно сама даје повод републиканском кандидату да је напада. Она се из све снаге труди да Американци забораве њене „промашаје“ у Стејт департменту – почетак рата против Гадафија, страшна убиства дипломата у Бенгазију када она својим подчињеним није могла да обезбеди безбедност, тајну преписку у личном компјутеру.

Трамп  је све те „недостатке“ супарнице користио свих 100%. Недавно је почело да се прича и о фонду породице Клинтон који је до  2016. сакупио 2 милијарде долара. Многи прилози су стигли из Саудијске Арабије, Катара, Уједињених Арапских Емирата и Алжира.

Главна замерка Трампа је у томе што је гигантски део тог износа доспео у фонд док је Хилари била  државни секретар. Породица Клинтон је издржала ударац и обећала је да ће фонд да затвори уколико  буде изабрана за председника.

Али нико јој није поверовао на реч и одмах су је подсетили да је она то исто већ једном обећала  – уколико буде постављена за државног секретара. Тада фонд није затворен и новац добијен од „страних спонзора“ је текао као река и све до данашњег дана не престаје подједнако да тече. Две милијарде долара прилога представљају солидан капитал и није јасно какве су услуге у замену за то тражили штедри дародавци. А можда ће тек да захтевају када породица Клинтон пређе на 4 године у Белу кућу. Да подсетим да фонд Била Клинтона постоји од 2001.године и да се бави правосудним и социјалним пројектима.

klinton-trampКрајем августа суд је обавезао Стејт департмент да објави нову „порцију“ електронских писама Хилари Клинтон. Они ће да буду допуна за оних 30 хиљада, који су Американцима већ познати. И уколико се открије да су шифрована и тајна писма отпремана комерцијалном поштом, рејтинг Хилари може у тренутку да се распадне. Али то није најважније – најважније је да може да се обнови судска истрага коју је у лето директор ФБР Џејмс Коми одбио да поведе. Скоро шекспировске страсти! Серије „Трамп против Клинтон“ и „Клинтон против Трампа“ толико су дигле рејтинг телевизијских канала да су канали који приказују рекламе спремни да за 30 секунди рекламе плате као да она траје минут, а некада и више. Сви зарађују:  ТВ-канали, рекламне агенције, крупне корпорације које продају понекад и стару робу по неколико пута. Ове године су изборну кампању претворили у карневал скандала, у коме се сваки кандидат труди да докаже да је он најбољи. Али, у ствари то није баш сасвим тако, јер оба имају још много различитих „тајни“ које залудна публика можда баш и не треба да зна. Међутим, како би супарник био побеђен сваки компромат је добар. Најважније је да буде неочекиван и истинит. И ко буде бржи и први нанесе ударац, тај ће добити налог за службено путовање у заветну Белу кућу.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Ни дан без скандала

* Обавезна поља