nikolic-lukasenkoБЕОГРАД – Председници Србије и Белорусије Томислав Николић и Александар Лукашенко нагласили су данас у заједничкој изјави приврженост двеју земаља поштовању општепризнатих норми међународног права, циљева и принципа УН, као и констатовали позитиван развој свестране сарадње између две земље.

Председници су потписали заједничку изјаву у којој су нагласили и јачање централне улоге УН у решавању читавог комплекса питања везаних за очување међунорадног мира и безбедности, супротстављању савременим изазовима и претњама и мирном регулисању међународних спорова и конфликата.

„Са задовољством је истакнута доследна подршка Белорусије суверенитету и територијалном интрегритету Србије и неопходност израде свеобухватног и споразумног решења по питању Косова и Метохије, значај политичког дијалога Београда и Приштине за постизање стабилности у региону” истакнуто је у заједничкој изјави.

Председници су се договорили и да ће проширивати сарадњу две земље на плану регионалног удруживања и иницијатива.

Они су поводом предстојећег председавања Србије ОЕБС-ом 2015. године изразили спремност две земље да проширују међусобну сарадњу у оквиру те организације ради обезбеђења равноправног и избалансираног дијалога о питањима безбедности и сарадње уз очување принципа на којима се заснива Хелсиншки завршни акт као и консензуса, као њеног основног принципа.

Председници су се заложили и за даље повећање ефикасности ОЕБС-а и наставак процеса међународне правне изградње те организације.

Истакнуто је и обостарано уверење да само неометан, равноправан и конструктиван дијалог може доприносити регулисању међународних несугласица као и приврженост заједничком залагању за стварање услова за такав дијалог.

Двојица председника су изразила задовољство динамиком развоја трговинско-економске сарадње и заложили се за продубљивање билатералних односа у приоритетним правцима.

Како су прецизирали, ти приоритетни правци су повећање обима и структуре робне размене и проналажење нових области економске сарадње ради динамичног раста националних економија и повећање животног стандарда грађана.

Такође, навели су и коришћење потенцијала међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу, као ефикасног инструмента за проширење сарадње у машиноградњи, агроиндустрији, области саобраћаја и енергетике, прехрамбене и дрвно-прерађивачкој индустрији….

Такође су указали на коришћење потенцијала те комисије и за развој индустријске коооперације, упсешно функциониање заједничких предузећа, реализацију нових пројеката на територији обе државе.

У заједничкој изјави наводи се и значај даљег јачања регионалних веза кроз посете делагација, повећања броја градова побратима и партнера, учешће на сајамским и изложбеним манифестаијама…

Председници наводе и опредељеност за стварање повољних услова за проширење контаката српских и белоруских пословних кругова, јачање сарадње две привредне коморе, научно-техничке сарадње, образовања…

Николић и Лукашенко су указали на могућност развоја трговинско-економских односа које пружа чланство Белорусије у Царинској унији и јединственом економском простору и истакли значај Споразума о слободној трговини, који Србија има са државама чланицама царинске уније.

Према њиховом мишљењу, усвојена документа допринеће даљем проширењу правне основе билатералних односа.

Николић и Лукашенко поздравили су резултате досадашњег рада међувладине српско-белоруске комисије за трговинско-економску сарадњу, заједничке српско- белоруске комисије за научну и техничку сарадњу и усвајање Мапе пута за развој сарадње две земље.

Они су изразили намеру да обезбеде ефикасну реализацију постигнутих договора.

Николић: Пријатељи свуда, не мешамо се у туђе спорове

БЕОГРАД– Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да Србија има пријатеље свуда у свету – на истоку, западу, северу и југу – и да се не меша у њихове евентуалне спорове, осим уколико се од ње не затражи савет или помоћ.

Николић је, на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком, истакао да је Лукашенко „велики пријатељ Србије” и његов „лични пријатељ”, који је увек када је Србија била у невољи први притицао у помоћ, што се показало и у недавним поплавама.

Николић је рекао да Србија то уме да цени и памти и да ће се за пријатељство увек одужити пријатељством.

„Наше народе ништа не раздваја, могу само да буду спојени ако руководства прате жеље својих народа, а ви и ја пратимо жеље својих народа”, поручио је Николић и обећао да ће бити отклоњени „неспоразуми којих је било”.

„Ми желимо да будемо чланица ЕУ, ви сте чланица Евроазијске уније, и бољу везу те две уније од наше две државе неће имати никада”, рекао је он.

Председник Србије је оценио и да су Србија и Белорусија „мученице”, да су прошле кроз велика искушења и да их спајају не само заједничко порекло, језик и вера, већ и муке.

Србија, према његовим речима, има разумевања за сваког у свету ко се мучи јер је и сама пролазила кроз то.

„Ми имамо пријатеље свуда у свету – са истока на запад, са севера на југ. У многим деловима света наши пријатељи се између себе свађају, али се ми у туђе спорове не мешамо ако већ не можемо да помогнемо”, казао је Николић.

Србија, како је рекао, не даје помоћ ни савет док јој се неко не обрати, али када јој се неко обрати, онда пуног срца помаже.

Лукашенко је поручио да је Белорусија увек подржавала и да ће подржавати територијални интегритет Србије и да поздравља напоре српског руководства за нормализацију односа са Приштином.

„Спремни смо да и даље развијамо пријатељске односе са Србијом. Српски народ ће увек за нас бити братски народ, а Белорусија ће увек бити раме уз раме са Србијом у свим тешким ситуацијама”, рекао је Лукашенко.

Наводећи да су две земље данас потписале осам међудржавних споразума, он је изразио наду да ће то допринети даљем унапређењу билатералне сарадње и поручио да је Србија за Белорусију кључни партнер у региону.

Белоруски председник је рекао да је трговинско-економска сарадња темељ односа двеју земаља и да је робна размена, после Николићеве посете Минску, повећана четири пута те износи 200 милиона долара, а циљ је да достигне пола милијарде долара.

Лукашенко је изјавио да је Белорусија спремна, уколико је српска страна за то заинтересована, за отварање заједничког предузећа у Србији, у којем ће радити Срби и неколицина Белоруса и које ће извозити своје производе на трећа тржишта.

Говорећи о економској сарадњи, Николић је истакао да су привреде двеју земаља комплементарне, али да је српска индустрија „у застоју” и да је много изгубила због „безглавог улетања у приватизацију и приватизације која је била пуна криминала”.

„Ви сте сачували своју привреду, а ми смо изгубили привреду и радна места и зато је помоћ коју сте нам обећали у отварању нових радних места стварањем заједничких предузећа, заједничких холдинга и изласком на трећа тржишта драгоцена”, рекао је председник Србије.

Николић је упозорио Белорусију да, ако се нађе пред искушењима каква је имала Србија, не направи исте грешке.

„Ту првенствено мислим на привреду, пољопривреду, однос према својим фабрикама, приватном сектору. Ми смо олако дозвољавали да нам то све нестаје испред наших очију, да нам хиљаде људи губи посао и одлази на улицу, да немају егзистенцију и будућност”, казао је он.

Сада покушавамо да направимо да буде боље него што је било, а свака власт која иза себе не остави боље стање него што је затекла, нема право да изађе пред народ и каже да је добро радила, рекао је Николић.

СПЦ доделио Лукашенку орден Светог Саве

БЕОГРАД – Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је данас председнику Белорусије Александру Григоријевичу Лукашенку Орден Светог Саве првог степена, а патријарх српски Иринеј поручио је да Србија никада неће заборавити подршку те земље по питању Косова и Метохије.

Ово високо признање председнику Белорусије, наводи се у саопштењу СПЦ, уручио је патријарх српски Иринеј „за делатну љубав према СПЦ српском народу, нарочито показану његовим истрајним залагањем на очувању целовитости државе Србије, као и пружањем неопходне хуманитарне помоћи пострадалима у Србији после НАТО бомбардовања 1999. године, као и у спасавању угрожених и пружању неопходне им помоћи током овогодишњих катастрофалних поплава”.

„Ми смо се увек осећали блиски народу Белорусије, као и белоруски народ према српском народу, како у прошлости тако у садашњости. Мени је данас велика радост, јер имамо прилику да у овоме дому дочекамо председника Белорусије, човека којег је народ изабрао за свога вођу, за свога државника, човека који је близак Цркви”, рекао је патријарх.

Патријарх је рекао и да је Лукашенко „осведочени пријатељ српског народа”, те да је он имао „храбрости и чврсту савест” да каже свету да је бомбардовање Србије био чин против човека и против демократије.

„Том приликом сте нам прискочили у помоћ, као и сада у новим страдањима од поплава које су нас задесиле. Међу првим спасиоцима били су Белоруси, који су дошли да својом вештином и опремом помогну нашем народу пострадалом у поплавама”, истакао је Иринеј.

Он је казао и да Србија никада неће моћи да заборави нити захвали на ставу Белорусије по питању Косова и Метохије, наводећи да су они схватили шта значи Косово за Србију, „да је оно неодвојиви део историје, културе и територије српског народа”.

„Зато смо вам необично благодарни и захвални. Сматрамо за благослов Божји да Вас данас примимо у овом централном Црквеном дому…”, поручио је патријарх.

Лукашенко је српском патријарху захвалио на највишем признању и поручио да га оно подстиче да још више ради на „уједињењу наших братских православних народа”.

„Ми православни људи учинићемо све како бисмо учврстили нашу веру и носиоце наше вере – православне хришћане… Треба да будете уверени – никада нећемо изневерити Ввас и Ваш народ. Колико смо у могућности, увек ћемо стајати раме уз раме са вама”, рекао је Лукашенко.

Тако је, додао је, било у време бомбардовања, после рата, али тако је било и за време елементарних непогода.

„Тако ће бити и убудуће”, указао је.

Председник Белорусије поклонио је патријарху изрезбарену икону свете браће Кирила и Методија, и пожелео му дуго здравље и срећу, као и свим његовим сарадницима на одговорном православном делу.

У пратњи председника Белорусије налазили су се амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Карић, као и амбасадор Србије у Минску Вељко Ковачевић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић и Лукашенко привржени принципима УН

* Обавезна поља