nikolic-beta_fБЕОГРАД– Председник Томислав Николић изјавио је да очекује да ће платформа за КиМ бити донета кад се премијер Александар Вучић врати са бриселских преговора.

„Ја сам неки кроки припремио, али нисмо разговарали да потпуно уђемо у процедуру која подразумева завршетак уз, наравно, потпуну сагласност нас двојице, предлог Влади да достави на усвајање Народној скупштини резолуцију којом би се то коначно решило“, рекао је Николић за руску агенцију „Спутњик“, у издању на српском језику.

Он је изразио уверење да би власт у Србији, уколико „крене даље од Бриселског споразума“, прећутно учествовала или саучествовала у успостављању независности Косова и Метохије, истакавши да је са Вучићем већ разговарао о „крајњем и трајним решењем за КиМ“.

„Ја мислим да неће бити много сагласности на Западу око те моје платформе, пошто она не предвиђа независност Косова и Метохије, а њих ништа не задовољава осим независности, али је мени много важније да ми будемо јединствени, чврсти, снажни. Да имамо и налог и одобрење Народне скупштине око тога како ћемо да се понашамо и колико далеко можемо да идемо“, нагласио је председник Србије.

Коментаришући информације да су Сједињене Америчке Државе Приштини дале подршку да формира оружане снаге, председник је оценио да је то драстично кршење резолуције 1244, пошто је Србија поверила Уједињеним нацијама ту територију, а не Албанцима.

Николић је напоменуо да се поставља питање, ако се формира та војска, хоће ли и север КиМ имати своју војску, са процентуалним учешћем Срба у војсци и са командантом Србином.

Он је подсетио да је о Косову више пута разговарао и са председником Русије Владимиром Путином и истакао да је добио уверавања да ће Русија подржати сваки став Србије, и да ако Србија никада не призна независност Косова и Метохије, Русија то никад неће да учини.

Председник Србије је навео да је често мета напада разних медија, а да је циљ тих напада да се дискредитује функција председника.

Томислав Николић је изјавио и да би волео да се кандидује за други мандат због, како истиче, Србије и људи које је окупио око идеје која још није остварена до краја.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић најављује платформу за КиМ

* Обавезна поља