nikolic-sputnjikЧАЧАК– Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је опозвани шеф мисије при ЕУ Душко Лопандић погрешио, будући да није обавестио Министарство спољних послова о изложби о Алојзију Степинцу у Европском парламенту.

„Унапред сам знао да је направио грешку. Он се прво мени извинио, десило се тако да је након тога предузео све што је требало, али да од момента када је сазнао за изложбу није обавестио Министарство спољних послова, што је за врсног и изузетног дипломату несхватљиво”, рекао је Николић новинарима у Чачку, јавља Танјуг.

Влада Србије опозвала је јуче Лопандића, због пропуста везаних за изложбу о Алојзију Степинцу у Европском парламенту, а њега ће на месту шефа мисије заменити Ана Хрустановић, досадашња амбасадорка Србије у Риму.

Лопандић пише писма заборављајући ко је био Степинац и шта му је дужност у ЕУ

Досадашњи амбасадор Србије при ЕУ Душко Лопандић сматра да је до његовог опозива дошло исхитрено и мимо уобичајене процедуре, без консултација и разматрања објективних околности онога што се догодило.

Како наводи у писму министру спољних послова Ивици Далићу до његовог опозива дошло је у периоду техничке владе и осетљивом моменту преговора са ЕУ.

„Овај поступак је у драстичној несразмери са уобичајеним случајевима пословичног отезања МСП да се одреди према разним аферама и пропустима које су погађале углед или интересе наше земље, укључујући и оне због којих су наши људи губили животе или када су место отправника послова попуњавале особе које се налазе под кривичном одговорношћу, а могло би се наћи још разних других примера,„ навео је Лопандић у писму.

Лопандић подсећа да уобичајена процедура подразумева да дипломата, у случају пропуста, о томе буде упозорен, позван на консултације, да се „одвага” тежина случаја или затражи да се шире изјасни о свим околностима тог питања.

„Ви ниједном нисте лично ни разговарали са мном, него сте обавештавани посредно, што само указује на однос према нашим амбасадорима, дипломатама и свима који овој држави служе на најбољи начин у често нимало лаким околностима,„ наводи Лопандић.

LOPANDIC

Амбасадор каже и да је одлуком да буде хитно опозван анулирано и игнорисано тридесет година његове професионалне каријере.

„Поражавајућа је и за сваког професионалног службеника чињеница да се сада у јавности неодмерено дају класификације о мом „тежем пропусту у раду” који се односи на наводно недовољно брзо обавештавање око организације једне приватне изложбе у Европском парламенту, коју је припремио у своје лично име један једини (од њих 754) члан Европског парламента, са потпуно маргиналним и небитним утицајем,” указује Лопандић.

Министру је, тврди Лопандић, познато да се у згради Европског парламента дневно организују на десетине изложби и скупова које немају никакав официјелни карактер и да се оне се често организују и супротно званичним ставовима самих држава чланица ЕУ.

„Одговорно тврдим да су интереси Србије и српских грађана поводом организације изложбе о Степинцу били адекватно заштићени промптним реаговањем Мисије Србије при ЕУ- писаним путем и усмено – на свим релеватним инстанцама Европског парламента…”, наводи Лопандић у писму, преноси Танјуг.

Министру је, како додаје, познато из амбасдорових извештаја и да скоро нико од званичника у ЕП до наше реакције није ни знао за одржавање дотичне изложбе нити је икада раније чуо за Степинца.

Имајући у виду брзу и одговарајућу реакцију Мисије Србије према ЕП, драстична санкција која је према њему примењена, „не одговара степену тзв. пропуста, а још мање непостојећим последицама тог пропуста”, наводи опозвани амбасадор.

Министарство: Пропуст је основни разлог за опозив Лопандића

msp srbijeНеобавештавање о одржавању изложбе о Степинцу озбиљан је пропуст, и то је основни разлог за покретање иницијативе за опозив амбасадора Душка Лопандића, а не било шта друго што је наведено у његовом писму, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.

Објављивање писма амбасадора Лопандића у медијима, које је кроз званичну комуникацију Министарства упућено министру Ивици Дачићу, а достављено и кабинетима председника, премијера и министарке Јоксимовић, које је медијима достављено са његовог мејла, само још једна потврда оправданости предлога за његов опозив са места шефа Мисије Републике Србије при ЕУ, истиче се у саопштењу.

Министарство спољних послова, како се указује, ниједним својим чином није изашло из дипломатске праксе и ничим није нарушило интегритет било ког амбасадора, „али због неистина које писмо садржи, дужни смо да саопштимо да је апсолутно нетачно да је наша Мисија при ЕУ поводом срамне изложбе о Степинцу у Европском парламенту реаговала брзо и на одговарајући начин, као и да амбасадор Лопандић, како он каже, није у суштини начинио озбиљну професионалну грешку”.

Како се додаје, амбасадор Лопандић је опозван у складу са Уставом и законом, на исти начин на који је и именован пре три године. На иницијативу министра, Влада утврђује предлог о постављењу или о опозиву, о чему одлучује председник указом.

„Грађани Србије морају да знају да амбасадор Лопандић и наша Мисија у ЕУ нису уопште обавестили Министарство спољних послова нити иједан други државни орган у Србији о организовању изложбе о ратном злочинцу Степинцу, који је осуђен на 16 година затвора због злочина над Србима у фашистичкој усташкој НДХ. Информацију о томе добили смо из Ватикана, од амбасадора Мирка Јелића, дан пре отварања излозбе, 13. јуна”, истиче се у саопштењу.

Тим поводом је, по писању амбасадора Јелића, организован и конкурс за најбољи слоган под којим ће бити одржана изложба и конференција у ЕП, који је трајао данима, а победио је слоган „Кардинал Степинац – апостол наде и љубави према Богу и људима”.

„Уместо да Мисија у Бриселу нас обавештава, Ватикан и Министарство спољних послова обавештавају нашу Мисију и амбасадора Лопандића о тој изложби”, напомиње министарство и прецизира, да се, на захтев министра Ивице Дачића, амбасадор Лопандић писмено изјаснио 14. јуна, на дан када је изложба отворена, како се то десило.

„Амбасадор Лопандић се писмено изјаснио да су о припреми изложбе о Степинцу упознати већ неко време, цитирамо ‘од пре око три недеље’, и да, на жалост, данас су констатовали да информација о изложби није била достављена од стране ове Мисије Министарству спољних послова, што је, како каже амбасадор Лопандић, пропуст”, наводи се у саопштењу.

Мисија је, дакле, реаговала према европским институцијама тек тада, на дан отварања изложбе и конференције. „Чак је и Бојан Пајтић реаговао пре Лопандића и Мисије”, додаје се у саопштењу.

dacic-1.pngКако напомиње Министарство, можда за Лопандића то није озбиљна професионална грешка, али за српски народ у целини и за Републику Србију питање Степинца и покушај његове, не само рехабилитације, већ и канонизације, јесте од виталног значаја.

Супротстављање томе је дужност свих државних органа и наших представника у свету. О томе су председник Томислав Николић, као и великодостојници Српске православне цркве, разговарали и у Ватикану, чак је на нашу иницијативу и уз сагласност папе, формирана мешовита комисија за испитивање улоге и активности Степинца током Другог светског рата, чије се почетак рада очекује у јулу.

„Министарство спољних послова сматра да је необавештавање Министарства о овој изложби озбиљан пропуст, и да је пропуштена прилика да се изразе протести европским институцијама у време припреме изложбе. То је основни разлог за покретање иницијативе за опозив амбасадора Лопандића, а не било шта друго што је наведено у писму”, истиче се у саопштењу и додаје:

„Амбасадор Лопандић, чак, каже да су о томе министар и сви грађани могли да се обавесте путем интернета, као да не зна да је то његов посао због којег је тамо. Што се тиче његове тврдње да су за време његовог мандата односи Србије и ЕУ достигли највиши ниво, уз дужно поштовање амбасадора и Мисије, то је резултат политике Владе Републике Србије, чији европски пут сигурно неће зависити од кадровских решења у Мисији”.

У складу са дипломатском праксом, Министарство спољних послова није никада у јавности образлагало одлуке о опозиву и постављењима, истиче се у саопштењу и додаје да то не би било учињено ни сада, да због писма амбасадора Лопандића није било потребно реаговати.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на O опозиву Лопандића

* Обавезна поља