nikolic-putin-foto-tanjug-1369395860-315057Незваничне медијске наводе да ће руски председник Владимир Путин данас затражити од председника Србије Томислава Николића гаранције да Србија неће без референдума улазити у НАТО нисмо успели јуче да проверимо у државном врху у Београду. Апликација за чланство није на дневном реду, а камоли могући референдум о уласку, гласи отприлике најконкретнији одговор који смо успели да добијемо. Николић и Путин данас би требало да разговарају у Кремљу, а московски медији пишу да је првобитно протоколарна посета председника Србије ради примања награде од руског патријарха Кирила добила неочекивано велики политички значај.

Председник Николић је у интервјуу агенцији Тас уочи пута у Москву рекао да ће једна од тема његових разговара са Путином бити статус Руског хуманитарног центра у Нишу. Поручио и да не види смисао неутралне позиције једне земље ако она са појединим војним савезима потписује споразуме о сарадњи, а с другима не. Изјава је дата у контексту недавне полемике на политичкој сцени Србије о потписивању споразума са НАТО којим су припадници овог савеза добили дипломатски имунитет и привилегије. Споразум о томе да посада Руског хуманитарног центра у Нишу добије статус административног особља у амбасади није потписан 2014, и очекује се да буде тема разговора премијера Дмитрија Медведева и званичника у Србији, уколико, како је најављено, Медведев посети Београд у априлу.

Порука председника Србије Томислава Николића руским медијима о војним савезима „или ни са ким споразуми или са свима“ представља наставак балансирања Београда између Москве и Брисела, поготово у војном домену, коментаришете за Данас Душан Симеоновић, амбасадор у пензији и члан Форума за међународне односе. Према његовом мишљењу, Николић у јавним наступима „одржава једну константну линију неутралности, која подразумева и уважавање и Русије као блиског савезника“, што показује и председникова сумња да би био успешан референдум о могућем уласку Србије у НАТО.

— Мислим да Николић осећа да се већина народа у Србији противи уласку државе у тај војни савез и да му је осећај добар. Истовремено, сматрам да је потребно да Србија буде удржана када је реч и о Организацији за колективну безбедност и сарадњу, која је формирана на простору некадашњег Совјетског Савеза, односно да не буде тамо ни у статусу посматрача јер би се то на Западу схватило као ближе сврставање уз Русију, што би отежало европску интеграцију Србије, указује Симеоновић.

Председник Србије, који је јуче допутовао у дводневну радну посету Русији, казао је да у Србији нема довољно грађана који би хтели да држава буде у војном савезу. Он је, такође за агенцију Тас, истакао да је Русија „пропустила шансу“ да припадници њеног хуманитарног центра у Нишу имају исти статус као НАТО војници у Србији. „Када смо са Русима потписивали споразум о уклањању мина, руска страна је могла да затражи да има исти статус који су САД тражиле за своје грађане, и Србија би сигурно дала“, рекао је Николић.

Председник Србије је јуче у Москви од патријарха Кирила, у Храму Христа Спаситеља, добио награду Међународног фонда јединства православних народа.

Nikolic-Putin-moskva

НИКОЛИЋ ПУТИНУ – СРБИЈА ЈЕ ПОУЗДАН ПАРТНЕР

Председник Србије Томислав Николић потрудио се да убеди председника Русије Владимира Путина да Београд остаје њен сигуран партнер, а колико је у томе успео, показаће посета премијера Дмитрија Медведева Београду, пише данас московски дневник Комерсант.

Дневник пише да је Москва од Београда пре свега очекивала јасна разјашњења о сарадњи Србије са НАТО, као и о гаранцијама за статус руских сарадника хуманитарног центра у Нишу.

„Одлучујуће за позицију Србије је мишљење не њеног председника, већ премијера Александра Вучића. А Медведев ће баш са њим разговарати у Београду“, пише Комерсант у тексту под насловом „Часна председничка“.

Московски комсомолац у тексту под насловом „Председник Србије се ‘покајао’ пред Путином због споразума са НАТО“, пише да је Николић „уверио Путина да Русија не треба да се боји зближавања Србије са НАТО“.

Росијска газета наводи да је Николић изјавио да не жели да Србија уђе у НАТО и да је Путин обећао подршку у очувању територијалне целовитости Србије.


Извор: Агенције

Коментари

Један коментар на Николић у Мoскви – наставак балансирања

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић у Мoскви – наставак балансирања

* Обавезна поља