nikolic-teska recПредседник Србије Томислав Николић изјавио је да су резултати локалних избора у Мионици и Лучанима, где је данас убедљиво победила СНС, резултат онога што се ради у последње две године и да се показало да грађани имају поверења у ово што раде Влада Србије и њен премијер Александар Вучић.

Ово је добар резултат, рекао је Николић гостујући на ТВ Пинк и напоменуо да је то и знак да, нажалост, Србија нема алтернативу актуелној власти, јер сматра да би било добро да има неке алтернативе.

Николић је, међутим, истакао да верује да ће у СНС бити мудрости и да ће та странка моћи и морати да оправда оволико поверење грађана.

Према његовим речима, СНС и Вучић вуку потезе који ће се показати као решење и подвукао да није пала популарност ни странке ни Вучића као што су се неки надали због тешких мера које се предузимају како би се земља опоравила.

Председник Србије је додао да су грађани још 2012. године показали на изборима да знају ко је крив за стање у коме се земља нашла.

Према његовим речима, грађани желе и умеју да цене када неко оно што говори то и ради, а они који су се надали да ће због предузетих мера моћи да се обори Вучић, грдно су се преварили.

Он је навео да су неки претили, али је и упитао како онај коме су извадили зубе прети да вас уједе и да би било боље да се ДС води на другачији начин.

Николић је у том смислу, говорећи о расположењу грађана и раду владе, рекао да не издваја своју функцију од онога што ради влада и подвукао и да је другачије и да влада нема поверења као што га има код грађана, не би било часно да не буде уз њу.

Председник Србије је додао да користи сваку прилику да подржи владу и да премијер подржава оно што он ради.

На констатацију да се стално помиње раскол између њега и Вучића, Николић је рекао „што је баби мило, то јој се и снило” и истакао да су он и премијер различити људи, али да имају исте циљеве, наводећи да је некада власт потенцирала да постоји сукоб како би рушила прво СРС, а затим и СНС.

„Вучић и ја имамо различите дужности, ја сам свесно прихватио да обављам функцију председника”, рекао је Николић и додао да ради на стварању амбијента за рад Владе Србије и отварање врата како би даље влада радила свој посао.

Поводим чињенице да ће Србија од јануара преузети руковођење ОЕБС-ом, Николић је рекао да ће то само подићи углед Србије.

Он је казао да је Србија стално пролазила кроз замке које су долазиле и са Истока и са Запада, да би сви да је скрену са пута, али да је она увек била на правом путу и на Истоку и на Западу.

Како је поновио, Србија има свој пут и није ни на једној страни и стога може да пита и једне и друге шта то раде.

„Ми ћемо бити као наши ‘”плави шлемови’” у многим државама света, где нас сви гледају као пријатеље”, рекао је председник Србије.

Председник Србије изјавио је да су напади на њега покушај дестабилизације државе, истакавши да би ти напади могли да га испровоцирају да се „сети свега што је могао да ради и чега се одрекао” преузимањем функције председника.

Николић је, гостујући у емисији „Тешка реч” на телевизији Пинк, рекао да су напади на њега превршили сваку мери и да искрено размишља о томе да заштиту потражи на суду како би суд и јавност утврдили „има ли краја провоцирању председника републике лажима и измишљотинама”.

Одговарајући на питање ко стоји иза тих напада, Николић је рекао да ту „чак и не рачуна” власнике новина, већ да има више оних којима се не свиђа то што је изабран, начин на који обавља функцију, али и ауторитет и углед који ужива међу грађанима Србије.

„Мислим да им треба другачији председник Србије и да би можда могли толико да испровоцирају не само мене, него и моју породицу и пријатеље, да се можда сетим чега сам се све одрекао зато што сам председник републике и шта бих све још могао да доживим, а што као председник републике нећу имати прилике”, рекао је Николић.

Додавши да се ствари у Србији „заоштравају”, Николић је констатовао да очигледно нема одустајања од постављених циљева чије ће остваривање на неки начин угрозити многе људе „који су мислили да ће моћи и даље да се енормно и неосновано богате и да Србију држе у својим рукама” због чега, како каже, почињу напади.

„Мислим да су заједно сви који би сада да дестабилизују Србију, па макар то били политичари, тајкуни, странци којима то не одговара”, рекао је Николић.

predsednik-srbije-teska reč

Он је поручио да се никада није предавао и да је оног дана када се упустио у победничку трку знао шта ће да изгуби.

„Ово је терет функције коју носим на леђима. Нико се превише не упире да објасни шта сам до сада урадио и шта радим, али зато постоје они који мисле да подижу тираж нападима тако што извитопере сваку идеју”, рекао је Николић.

Говорећи о раду Фондације Драгица Николић председник Србије је објаснио да су хуманитарне активности начин на који његова породица може и треба да се одужи Србији за све што је стекао од момента када је изабран за посланика.

„Од момента када сам изабран за посланика, моја породица је живела боље од других. Никада нисам страховао за плату, отворили су ми се видици, путовао сам, упознао многе људе. Дугујем Србији. Тада сам рекао да смо сигурно стекли толико угледа да можемо да обезбедимо нешто што многи грађани Србије не могу, а то је новац за хуманитарне активности”, рекао је Николић.

Према његовим речима, Фондација Драгица Николић много је помогла Србији што ће наставити да чини уколико његов мандат потраје и уколико чланове његове породице послужи здравље.

„Имаћемо дуг списак којим породилиштима смо помогли и чак, можда, и једно изградили”, рекао је Николић, додавши да је његова супруга лако могла да „седи код куће“, али да је одлучила да преузме тежак терет на себе и помогне земљи кроз хуманитарне активности.

Он је навео да је председника Фонда Б92 Верана Матића одликовао за много мањи допринос од онога што је урадила Фондација Драгица Николић, али да је то учинио како би подстакао и друге да се хуманитарно ангажују.

„Многи богати и политичари имају супруге, власници медија, угледни људи, нека се оне упусте у овај посао, можда они успеју да сакупе новац”, поручио је Николић.

Упитан – како коментарише наводне изјаве опозиционих политичара да ће власт мењати народ на улицама – Николић је рекао да је то стара теза Демократске странке, али да власт не може да се узме на улици.

„Мене не интересује како која политичка странка жели да се бори за власт, осим уколико то нису насилне методе које нису спојиве са Уставом и законима”, рекао је Николић.

Поручивши да Србија себи више никада не сме да дозволи 5. октобар, Николић је констатовао да као опозиционар никада није изазивао власт да „размишља хоће ли премлатити или убити” некога од оних које је извео на улицу.

Он је политичким странкама које спомињу „украјински сценарио у Србији” поручио да то и не покушавају, јер власт не могу да узму на улици, а и зато што он, као и премијер Србије, никада неће имати окршај са својим народом.

„Уосталом, резултати избора говоре какво је већинско расположења народа. Не може онај ко има мањину и не може више нигде да формира власт да каже да ће уз помоћ народа освојити власт. Уз помоћ народа може да се влада, да народ помогне да влада, као ова сада, преброди разне тешкоће које су оставили претходници. Али онај ко се узда да му народ помогне да дође на власт, тај се грдно вара”, закључио је Николић.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић у Тешкој речи

* Обавезна поља