nikolic.predsedništvoПредседник Србије Томислав Николић каже да би волео да зна шта Брисел мисли о отимању српске имовине, али и да је време да из ЕУ коначно сазнамо „велику тајну“ о томе да ли ће Србији независност Косова и Метохије бити постављена као услов на крају пута ка чланству.

Истичући да „разговоре са Бриселом никада не треба прекидати“, Николић је, одговарајући на питања Спутњика у Санкт Петербургу, рекао да је увек упозоравао наше представнике да када оду у Брисел испред себе имају два супарника – представнике Уније и представнике приштинске администрације.

„Болело ме је када ми кажу да нешто наше није могуће остварити јер се не уклапа у приштинско законодавство и у њихов устав. Рекао сам нашим представницима: питајте их има ли Србија Устав, како ми све уклапамо и гутамо много тога, преносимо много државних ингеренција на ту покрајину“, навео је председник. „Свесни смо“, каже Николић, „да у Приштини стално говоре да су независни, свесни смо и да све што од нас не може да добије Приштина иде у међународне организације“.

Он је констатовао да је КиМ примљено у више у организација само зато што се у њима о томе гласало, као и да је Србија „једва спречила“ да Приштина уђе у Унеско и додао: „Са Бриселом треба разговарати, али је време да се мало другачије разговара, и да ми коначно сазнамо од Брисела ту велику тајну шта ће бити на крају нашег пута ка ЕУ, хоће ли бити тог услова, ултиматума да прихватимо независност КиМ“. Како је истакао, Србија такође жели да зна шта Брисел мисли о отимању српске имовине.

„Мислим да је на Западу и у свету либералног капитализма који смо ми прихватили приватна, јавна и државна својина неприкосновена, а да се ратови воде када неко држави отме један део територије и њену својину. Мислим да је Александар Вучић добро рекао, хајде да утврдимо колико је ко учествовао у свему томе“, нагласио је председник Србије.

tomislav-nikolic-unescoНиколић је подсетио и да је Србија направила велики гест када је омогућила бившим републикама, сада независним државама, да са њом учествују у сукцесији имовине. „Сада делимо имовину са онима који су се оружјем отцепили од нас, продајемо и делимо амбасаде да бисмо узели неки динар. Сада свако тражи свој део, а отишао је од државе. И сада нам још треба да нам косовска администрација отме имовину у чијем стварању уопште није учествовала. Мислим да превазилази моје моћи да о томе причам као да се ништа није десило, а мислим да то превазилази и моћи преговарача, али да Србија то једноставно неће моћи да трпи. А како даље – треба да седнемо и разговарамо“, оценио је председник.

По његовом мишљењу, у томе треба да учествује и Народна Скупштина, која би требало да добије потпуни извештај о томе шта се заиста дешавало и да јој Влада предложи неку одлуку, декларацију или резолуцију, „и ако се то усвоји да се понашамо у складу са законима Скупштине Србије“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић – Време је да нам ЕУ открије „велику тајну“

* Обавезна поља