nikolic-putin-foto-tanjug-1369395860-315057БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић замолио је председника Руске Федерације Владимира Путина да Русија уложи вето приликом гласања о предлогу британске резолуције о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација наредне недеље. Николић је, како сазнаје „Политика”, молбу Путину упутио у четвртак, након што се појавио и четврти предлог британске резолуције о Сребреници, који су званичници Србије оценили као неприхватљив. Председник Србије је тако прекинуо агонију која је због могућег усвајања овог документа владала у српској јавности, будући да су и премијер Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић више пута децидирано изјављивали да Србија неће тражити руски вето у СБ УН.

С друге стране, стални представник Мисије Уједињеног Краљевства при УН амбасадор Метју Рајкрофт изразио је јуче искрену наду да ће од свих британских партнера у СБ УН, добити подршку предлогу резолуције о Сребреници како би био испуњен њен циљ – суочавање и превазилажење заоставштине прошлости.

У писму председавајућем колективног шефа БиХ Младену Иванићу, као званичан одговор на његово писмо упућено СБ о резолуцији о Сребреници, резолуција, поручио је Рајкрофт, не би, што је био случај последњих седмица, требало да узрокује поделе и ремети садашњост и будућност грађана БиХ. „Управо су то разлози због којих смо и даље предани изради нацрта резолуције која ће бити уравнотежена и усмерена ка будућности, која одаје почаст жртвама геноцида у Сребренци, онима који су умрли, онима који су остали иза њих, која препознаје патњу коју су искусиле све стране у рату и која позива на правду и помирење као основу за позитивну и сигурну будућност за све људе у Босни и Херцеговини”, навео је Рајкрофт у писму Иванићу, саопштила је амбасада Велике Британије у Сарајеву, пренео је Танјуг.

Иначе, Рајкрофтово писмо је званичним путем достављено и осталим члановима СБ УН.

Амбасадор Рајкрофт наводи да се ране прошлости морају лечити путем пружања подршке жртвама и извођењем извршиоца злочина пред лице правде, без обзира на то ко су они. Сматра да је оно што се десило у Сребреници „најстрашнији јединствени злочин у Европи од краја Другог светског рата”. Напомиње да су међународни и судови БиХ „потврдили да овај злочин одговара дефиницији геноцида” у складу са Конвенцијом о спречавању и кажњавању таквог злочина 1948. године. „То није политичка изјава. То је правна чињеница. Геноцид је злочин и они који су га починили су злочинци који као такви треба да буду кажњени”, навео је Рајкрофт и додао да није „антисрпски” то изрећи, како то неки описују.

Подсетио је на речи једног од судија у Хагу који је у једном од случајева рекао: „Пресудићу оптуженом. Не судим народу”. „Сматрам да би повезивање овог зла са српским идентитетом била увреда српском народу. Али би било једнако монструозно, због могућности наношења увреде Србима, не повезати име са овим злочином”, навео је Рајнкрофт.

Стални представник Уједињеног краљевства у УН тврди да се злочин у Сребреници не везује за српски народ. „Ми не везујемо овај злочин за српски народ и мислимо да ни други не треба то да раде. Нажалост, политичке реакције на ову резолуцију су јасно показале да није урађено довољно како би се постигао стварни напредак на пољу помирења, како у Босни и Херцеговини, тако и у ширем региону”, навео је Рајкрофт.

„У последњих неколико дана чули смо не само јавно негирање примењивости термина ’геноцид’, него чак и чињеница о броју убијених. Ова врста политичке реторике је неукусна, дестабилизирајућа и дубоко повређује жртве”, поручио је Рајкрофт.

Како је „Политика” већ писала, и у последњој верзији британске резолуције од четвртка осуђује се свако порицање геноцида у Сребреници, али се у овој верзији осуђују и други доказани ратни злочини и злочини против човечности почињени током сукоба у Босни и Херцеговини, који би отежавали напоре ка помирењу у Босни и Херцеговини. Подсећа се на све пресуде Хашког трибунала, али се, овога пута наглашава да су у току суђења против „наводних починилаца Ратка Младића и Радована Караџића, укључујући и оптужбе за геноцид”. Поново се најстроже осуђује геноцид у Сребреници и додаје „као што је утврђено пресудама МКТБЈ и Међународног суда правде”. И даље се предлаже да СБ усвоји формулацију да се осуђује свако порицање геноцида у Сребреници или других доказаних ратних злочина и злочина против човечности почињених током сукоба у БиХ јер би то отежавало напоре ка помирењу.

Најбитнија измена односила се на констатацију ко су биле жртве сексуалног насиља за време сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу. Овога пута, Британци тврде да су то биле „хиљаде жена, девојчица, мушкараца и дечака на свим странама”. У прекјучерашњем документу говорило се да је жртава сексуалног насиља „било на свим странама у сукобу” и ту је стављена тачка. У првој верзији стајало је, пак, да су „десетине хиљада жена, девојака, мушкараца и дечака” били жртве сексуалног насиља у Сребреници. И то је, подсетимо за званични Београд био један од најспорнијих делова текста због чега је Лондон и ублажио ову формулацију покушавајући да свој предлог учини прихватљивијим Србији.

Ипак, званични Београд је и последње промене британске резолуције оценио као козметичке. Реаговао је Томислав Николић, а како ће реаговати Владимир Путин, имаћемо прилике да видимо на седници СБ УН за коју Србија није добила позив, а која ће највероватније бити одржана 7. јуна.

СНП: Део НВО жели да цео српски народ означи као геноцидан

Српска народна партија (СНП) јуче је у саопштењу „оштро осудила намеру једног дела невладиних организација у Србији да 11. јула у центру Београда организују скуп чији је циљ да Србија симболички призна кривицу за ’геноцид’ у Сребреници, а да се целокупан српски народ, без доказа и пресуде, означи као ’геноцидан’”.

Према ставу СНП, „очигледно је да организатори овог скупа имају лицемеран, острашћен и једностран однос према тешком, и за све народе у региону, мучном питању жртава из ратова на простору БиХ”.

За СНП је питање „зашто ове организације никада нису организовале ниједан скуп којим се одаје почаст српским жртвама у БиХ или жртвама геноцида у логору Јасеновац током Другог светског рата”. Зашто никада нису организовале ниједан скуп где би осудиле убијање и протеривање стотине хиљада Срба у акцијама Бљесак и Олуја, пита СНП.

Ставом да су све друге жртве вредније од српских жртава, указује СНП, „организатори овог скупа не доприносе смиривању тензија и постизању трајног мира у региону”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић затражио руски вето

* Обавезна поља