ЗАГРЕБ/САРАЈЕВО – Бањалучки младић Давид Драгићевић (21) није мучен и убијен у полицији, а његов отац Давор је политички изманипулисан, изјавио је угледни хрватски адвокат Анте Нобило, након што је напустио међународни адвокатски тим који је радио на овом слуцају.

„Могу засигурно рећи – нико га није силовао. Нико га није масакрирао. Није убијен у згради МУП-а. Није завера полицијско-тужилачких тела да би се убио 21-годишњи дечак. То није истина”, рекао је Нобило синоћ за Федералну ТВ.

Нобило је истакао да је отац страдалог младића очајан човек, којег разуме јер му је син страдао.

„Међутим, њега су обухватили људи из политике и они га отприлике усмеравају. Њима одговара да је (младић) био масакриран, да је силован, да га је убила полиција, да је министар унутрашњих послова то заповедио. Ништа од тога то није истина”, рекао је Нобило, преноси Танјуг.

Овај угледни хрватски адвокат је, иначе, неколико месеци био ангажован у адвокатском тиму у коме су још били Ифет Ферагет и Душко Томић.

Тим је спроводио истрагу независну од полиције И тужилаштва у Републици Српској. Медији констатују да Нобило није објаснио који политичари су манипулисали оцем страдалог младића, али додају да се очито ради о противницима СНСД-а Милорада Додика, који су се два дана пре одржавања избора у БиХ уместо предизборног скупа прикључили протесту у центру Бањалуке.

Адвокатском тиму у којему је био Нобило полиција и тужилаштво у Републици Српској потпуно су омогућили приступ истрази.

Истовремено се у делу медија блиских опозицији у Републици Српској тврдило да је Давид Драгичевић, чије је тело пронађено у реци у Бањалуци, најпре силован, вишеструко злостављан и убијен у просторијама полиције, те да су власти, укључујући чак и председника Милорада Додика, заташкавали овај случај.

Отац несретног младића организовао је у Бањалуци више од 230 дана протесте на којима је захтевао истину о убиству сина.

Било му је омогућено да о својим ставовима говори чак и у Народној скупштини РС, а био је формиран и парламентарни одбор који је спровео независну истрагу о страдању младића, чији се резултати поклапају са изјавом Нобила.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нобило – Давида није убила полиција, отац изманипулисан

* Обавезна поља