vucic-milanovicБЕОГРАД – Влада Србије  је донела одлуку о стављању ван снаге контрамера предузетих према Хрватској након што је та држава блокирала границе ка Србији.

Одлука Владе Србије ступа на снагу одмах и од овог момента камиони и роба из Хрватске моћи ће по уобичајеној процедури да улазе у Србију.

Хрватска је данас у 17 сати одблокирала границу са Србијом и сва путничка и теретна возила пролазе без оптерећења.

Своју „санкцију” због избегличке кризе, уведену у ноћи између недеље и понедељка за теретни саобраћај, а потом и пооштрену забрану уласка свих возила са српским регистрацијама, а привремено чак и грађана са српским пасошем променила је данас а претходиле су јој јасне поруке из ЕУ.

Вучић: Одлука Хрватске – победа разума будућности

Премијер Србије Александар Вучић рекао је вечерас, на седници Владе, да одлуку Хрватске да одустане од својих једностраних мера, које су донете против економских интереса Србије, не сматра великом победом Србије, победом наше владе, већ победом разума будућности.

Према његовим речима је ЕУ одиграла велику улогу у повлачењу одлуке хрватских власти.

„Ми смо се све време позивали на европске законе и показали су нама да владавина права није празна синтагма. Они су се држали поштовања уговора који је Србија потпистала и зато смо могли брзо да присуствујемо отварању граница”, оценио је Вучић.

Да се нисмо понашали одговорно, како је нагласио, не бисмо имали подршку других земаља, а као земља која није чланица добили смо подршку готово свих у савременом свету, док то није једна чланица Уније.

То, како је додао, показује колико је влада била у праву када је веровала у правно надметање са лошим политичким и изборним порукама. Наша убедљивост и аргументација могла је да прође зато што људи из ЕУ желели да поштују законе и вредностио Уније, уверен је Вучић.

Вучић је поздравио одлуку хрватских власти, „без обзира каквим мотивима су се руководили и шта је стварни разлог доношења одлуке”.

„Ниједног секунда нисмо желели да донесемо било какве мере, већ само да одбранимо нашу земљу и заштитимо наше националне интересе. Поносан сам на грађане Србије који су разумели да је важно да се заштитимо”, поручио је он.

Према његовим речима политичка реакција од слања писама до разговора са свима, као и контрамере су донели резултат и од данас после подне грађани Србије могу без икакве дискриминације могу да путују преко Хрватске.

Такође од вечерас, када будемо донели одлуку, на свим граничним прелзима биће омогућен улаз камионима са хрватским таблицама, као и слободан улаз за сву хрватску робу уколико се налази у камионима трећих земаља.

Тиме, према речима премијера, показујемо да ниједног тренутка нисмо желели економске и сукобе.

Он је истакао да је жеља Србије да економски напредујемо, те је за нас вест јуче била када смо показали прве Мерцедесове аутобусе, произведене у Србији, који показују да можемо да идемо напред.

„Још много таквих фабрика ћемо подићи и људе запослити. За два дана отворићемо један од највећих инвестиционих пројеката, који ће запослити много људе, обновити посусталу грађевинску инцијативу у земљи. То су ствари на које треба да се оријентишемо”, навео је Вучић истакавши да је регионална стабилност за Србију од значаја.

Истовремено је замолио министре да ниједном речју не покажу славодобитност, да унизе оне који су погрешили доносећи овакве мере, да покушају да их третирамо као пријатеље и комшије.

„Ако они желе да воде камапњу против нас не треба да учествујемо у њиховим изборним кампањама, и треба да се посветимо раду и економском напретку земље”, истакао је Вучић.

Премијер је хрватским грађанима и привредницима поручио да су добродошли у Србију, те се извинио што смо морали на дан и по да зауставимо улаз њихове робе.

„Са Хрватском желимо најбоље односе и даћемо све од себе да такве односе у будућности изградимо”, подвукао је он.

Од сутра, како је нагласио, више се не бавимо овим питањем, и поручио министрима да граде најбоље односе са Хрватском и другим комшијама.

„Чувајући наше комшије чувамо свој дигнитет и понос, и штитимо право на помоћ и подршку других”, казао је он.

sednica-vlade-republike-srbije

Дачић: Успех Владе Србије, пораз политике Владе Хрватске

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да укидање једностраних и противправних мера Хрватске на граници са Србијом представља велики и значајан успех Владе Србије, али и огроман пораз неодговорне политике Владе Хрватске на челу са Зораном Милановићем.

„Грађани Србије могу да се радују што имају владу способну да доносе тешке, храбре и мудре одлуке у тешким и комплокованим политичким околностима. То је оно што данас разликује Србију у односу на деценије иза нас, чињеница да смо имали подршку ЕУ и других партнера за политику владе. То говори о промени углада Србије у свету”, рекао је Дачић на седници владе, која је делом била отворена за јавност.

Дачић је рекао да је у Србији, али и у самој влади било оних који су сумњали у одлуке владе, чак и унутар владе.

„Ја нисам био међу њима и желим да честитам премијеру и свим колегама што смо били у стању да код угрожених националних интерса смогнемо снаге и донесемо одлуке које су најбоље за Србији”, казо је Дачић.

Показало се да смо били у праву, додао је он наводећи да је то још једна потврда онога што као шеф дипломатије може да чује у светским престоницама – да је Србија на добром и правом путу.

Он је додао да је отварање граница и добра вест за регион јер је основни приницп ЕУ слобода кретања људ роба и капитала и биће од великог подстицаја за стабилност и економски развој региона.

„Цела ситуација је била веома компликована, а разрешена је на начин да је Србија заштитала своје националне инстересе. Србија је показала да је права држава”, рекао је Дачић.

Милановић за РТС – Нисам рекао да су Срби варвари

Хрватски премијер Зоран Милановић, гостујући на РТС-у, негира да је вређао Србе и Србију.

„Ја тај Зоран Милановић, чији су преци партизани бранили Србе од усташа у Лици, реците кад сам то рекао?“, рекао је Милановић новинару, додавши да није прецизно цитиран.

Упитан на шта је мислио употребивши јуче реч варвари, Милановић је рекао да Мађарска прави зид према варварима, „јер Орбан и друштво варварима доживљавају Арапе“.

„Нисам рекао да су Срби варвари. Ви сте погрешно разумели, лоше сте интерпретирали. Ви сте ме погрешно цитирали. Ја сам рекао да Мађари граде зид према варварима. Нису Срби варвари, него Орбан и друштво све јужно од њих сматрају варварима“,  рекао је Милановић.

Ми смо увели меру против свих, на граници су стајали и хрватски камиони. Мере које смо увели нису дискриминишуће, каже Милановић.

На питање зашто је за Србију рекао да је „случајна држава“, хрватски премијер је одговорио: „Зато што морате доказати да сте организована држава. Србија може много боље и ми желимо нормалне односе“.

„Ми нисмо вређали Србе. Рекли смо да се србијанска Влада понаша као да је Србија територија, а не држава. Ја сматрам да они могу много боље“, изјавио је Милановић.

Упитан да ли је данас донео одлуку о деблокади после притисака из Брисела и критика да је Хрватска прекршила ССП, он је одговорио:

„Ја сам члан Савета ЕУ и тамо разговарам и са Ангелом Меркел и са Вернером Фајманом, тамо нико није био заинтерсован да говори о Србији и овој ситуацији. Тако да не видим ко би могао на Хрватску да види ту врсту притиска. То сигурно нису службеници ЕК“.

Хрватска је, према његовим речима, учинила оно што је учинила недискриминаторно да би заштитила своје националне интерсе и да пошаље поруку – људи, сарађујте са нама.

На инсистирање новинара да прокоментарише то што је у Бриселу покренута својеврсна истрага због кршења ССП, он каже:

„Да ли је вама јасно да Хрватска може зауставити улазак Србије у ЕУ? Али, она то не жели. Ми желимо нормалне односе.“

Зоран Милановић рекао је да је одлука о заустављању робног промета била унилатерална и да је он може донети поново.

„Одлука је унилатерална, могу је донети опет. Србија мора функционисати као држава. Кад људи уђу у Србију, требало би их организовано водити на север, а не да се претвори у спонтану економскку активност“, казао је Милановић.

Он је додао да је премијеру Србије Вучићу понудио помоћ, да пошаље колико год је потребно аутобуса, да се избеглице превезу до хрватске границе, највећим делом, а делом до Мађарске. „Е сад, ко и с којим мотивима одбија такву понуду“, запитао је Милановић.

„Поново могу донети одлуку о блокади границе“

Хрватски премијер Зоран Милановић у интервјуу за РТС каже да жели нормалне односе са Србијом, али и напомиње да може поново да се донесе одлука о блокади границе. Тврди да није рекао да су Срби варвари.

Председник Владе Хрватске Зоран Милановић каже да се може поново десити да се блокира граница са Србијом.

„Србија мора функционисати као држава. Када људи уђу у Србију треба их организовано водити према северу, а не да то буде спонтана економска активност – људи уђу са 100 евра а морају изаћи са 50 мање. Понудио сам Вучићу, рекао и јавно да можемо послати аутобусе на југ Србије да те несретне људе, у највећем делу, возимо на хрватску, а делом и на мађарску границу“, рекао је Милановић у интервјуу за РТС и упитао „ко и с којим мотивима одбија такву фину поруку?“

Каже да је одлука Србије да забрани улазак возила који превозе хрватску робу дискриминаторна, за разлику од ослуке Хрватске која је забранила улазак свих камиона.

„Хрватска је оно учинила недискриминаторно, да заштити националне интересе и пошаље поруку ‘људи, сарађујте с нама’. Након тога, Србија уводи дискриминишућу меру против хрватске робе, то је противно ССП-у. Ми нисмо дали такву меру. Након тога, забрањујемо улазак возилима са српским таблицама. У аутобусу може бити 50 Хрвата. То је реторзија“, рекао је Милановић рекавши да су контрамере српске владе донете након што је он рекао да ће сутрадан отворити границу.

Каже и да се српска власт понаша као да управља земљом трећег света.

„Морате се понашати као организована држава, а не трећи свет. Српска власт се понаша као да је земља трећег света, што није, ја то знам и зато од Србије то тражим. Да се ради организовано, ја то не бих тражио“, рекао је хрватски премијер.

На питање новинара да ли је Загреб био под притиском Брисела да отвори границу, Милановић каже да је члан Европског савета и да „нико тамо није о томе хтео да разговара“. Не знам ко би вршио притисак на Хрватску, рекао је Милановић и додао да то сигурно нису службеници Европске комисије.

Напомиње да Хрватска жели нормалне односе са Србијом. „Хрватска може зауставити улазак Србије у ЕУ, ја то не желим. Желимо нормалне односе“, рекао је Милановић.

Напомиње да од десет Срба који изађу на изборе, осам гласа за њега. Каже и да се залагао за право на коришћење ћирилице у Вуковару, док су други разбијали ћириличне табле. Министар у његовој влади Ранко Остојић је, како каже, помагао Србима у оквиру Црвеног крста.

„Нисам рекао да су Срби варвари“

На питање новинара да ли би поново рекао да су Срби варвари, Зоран Милановић каже да то никада није рекао.

„Погрешно је цитирано, ја то нисам рекао, кажем да Орбан доживљава Арапе као варваре. Ја сам човек који се залаже за Србе“, рекао је Милановић, додајући да су његови преци као партизани „бранили Србе од усташког зулума“.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Нормализација међуграничног промета Србије и Хрватске

* Обавезна поља